Одне з найбільш хвилюючих будь-яку вагітну жінку питань - коли ж починає помітно збульшуватись животик? Середньою цифрою лікарі називають 16 тиждень вагітності, проте заздалегідь передбачити початок помітного збільшення об'єму живота для кожної конкретної жінки неможливо.

Коли починає рости живіт?

Відразу слід зазначити індивідуальність збільшення живота жінки під час вагітності. Адже у деяких з'являється невеликий животик вже на третій місяць вагітності, хоча досить часто причина такого швидкого прояву може полягати в переїданні. У інших же вагітних жінок на аналогічному терміні виношування дитини животика поки зовсім не видно - і подібна ситуація зберігається до початку ворушіння плода. У третіх же живіт зовсім не помітний аж до семи місяців вагітності.

Часом аж до самих пологів складається враження, що жінка не вагітна, а лише пропорційно поправилася - тому причина в зайвих кілограмах. Адже у неї не помітний виступаючий живіт. При першій вагітності у жінок з широким тазом живіт зазвичай виявляється на терміні 4-5 місяців. Під час другої вагітності буде рости вже набагато раніше. При захопленнях жінки спортом це призводить до розвинення м'яз преса, помітною поява живота буде в набагато меншому ступені. Аналогічне твердження характерно також для повних жінок.

pic

Від чого залежить ріст живота під час вагітності?

У чому ж можуть бути причини відмінностей розмірів живота у різних вагітних жінок? Насправді збільшення живота при вагітності залежить від багатьох факторів, в числі яких:

Спадковість. Для цього слід поцікавитися у своєї матері, коли почав рости живіт.

Анатомічні особливості. Впливати на збільшення живота при вагітності можуть зріст, комплекція і вага жінки. Помітним живіт стає раніше серед мініатюрних жінок, а не в повних.

Яка вагітність за рахунком. М'язи у жінки під час другої або наступної вагітності будуть сильніше розтягнуті, що робить животик помітним раніше.

Загальна надбавка у вазі. Цілком імовірно, що причиною швидкого збільшення живота стає занадто велике споживання їжі.

pic

Розміри і темпи росту плода. Природно, що при великих розмірах дитини раніше стане помітним і збільшення животика.

Вид передлежання. При розташуванні плоду ближче до хребта, розмір живота виявляється менше порівняно з випадками, коли дитина знаходиться ближче до передньої стінки матки.

У разі виникнення сумнівів про те, чи все нормально з протіканням вашої вагітності і чи відповідає розмір животика терміну вагітності краще звернутися до лікаря. За допомогою УЗД можна розвіяти будь-які сумніви і побоювання, пов'язані з цим питанням.