6 листопада 2015 року у ВП ХАЕС розпочато партнерську перевірку, яку здійснять експерти Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій.

Як повідомляє Подільська.info., з 6 по 21 листопада поточного року буде проведено перевірку виробничої діяльності Хмельницької АЕС. Діяльність підприємства вивчатиметься за одинадцятьма напрямками: організаційна структура, експлуатація, ремонт, інженерна підтримка, врахування досвіду експлуатації, радіаційний захист, аварійна готовність, пожежна безпека, хімія та підготовка персоналу.

До участі у партнерській перевірці ВП ХАЕС залучено фахівців ядерної галузі із Московського та Атлантського регіональних центрів ВАО АЕС. До команди партнерської перевірки увійшли експерти з Угорщини, Чехії, Росії, Болгарії, Вірменії, ПАР, Індії, Китаю, Англії та України за відповідними напрямками роботи.

Під час ознайомчої зустрічі із експертами генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко зазначив, що колектив атомної станції постійно впроваджує заходи з покращення та вдосконалення виробничих процесів, вивчаючи досвід колег. Партнерська перевірка ВАО АЕС дозволить зробити черговий крок вперед для впровадження на Хмельницькій АЕС кращого світового досвіду.

За словами керівника команди Іштвана Радноті, основною місією команди експертів є не перевірка, а саме обмін досвідом між фахівцями галузі. «Ми порівнюємо дії персоналу атомної станції з кращим світовим досвідом, і в свою чергу, отримуємо від кожної АЕС передовий досвід, який передаємо на інші станції»,- констатував керівник експертів.

Суть партнерських перевірок ВАО АЕС полягає у періодичній оцінці того стану безпеки експлуатації, якого досягла атомна станція, щоб виробити рекомендації щодо подальшого поліпшення. Такі масштабні перевірки проходять на АЕС раз на чотири роки. Партнерські перевірки – одна із основних програм діяльності ВАО АЕС, метою яких є порівняння рівня експлуатації окремої АЕС зі стандартами ВАО АЕС, і як наслідок виявлення галузей для покращення.

Довідково: На даний час всі організації, які експлуатують АЕС, є членами ВАО АЕС, яка діє незалежно від державних і регулюючих органів та працює виключно від імені та в інтересах своїх членів – атомних електростанцій. В рамках ВАО АЕС між атомними станціями різних країн здійснюються партнерські перевірки, місії технічної підтримки, обмін інформацією про події та інші спільні програми. В структуру ВАО АЕС входять чотири регіональних центри: Московський, Атлантський, Паризький і Токійський. Московський центр ВАО АЕС об’єднує організації із Росії, Болгарії, Угорщини, Казахстану, Куби, Литви, Польщі, Словаччини, України, Вірменії, Фінляндії, Чехії, Китаю, Індії та Ірану. Координаційний центр ВАО АЕС знаходиться в Лондоні.