Крім естетичних і психологічних трансформацій, з якими кожна жінка змушена змиритися, коли готується стати матір'ю, відбувається і ряд змін в її інтимній зоні, які отримали меншу розголосу, ніж інші симптоми.

Вагітність змінює жінку в прямому сенсі слова з голови до п'ят, і самі «делікатні» органи - не виняток, тим більше, що саме їм відводиться головна роль у появі малюка на світ. Американські медики виділили найпоширеніші зміни в інтимній сфері, з якими може зіткнутися вагітна жінка.

Зміна кольору

Природний світло-рожевий відтінок «делікатних» ділянок змінюється вже в перші тижні після зачаття. Слизова піхви і шийки матки стає блакитнуватого або навіть пурпурного забарвлення. Лікарі називають це явище ціанозом піхви або симптомом Чедвіка, і вважають одним з найбільш ранніх ознак вагітності (до середини дев'ятимісячного очікування він зникає). А причина його проста - посилення кровотоку в статевих органах.

pic

Інтимний запах

Гормональна перебудова, що відбувається під час вагітності, позначається на мікрофлорі піхви і його рівні рН. Результат цього може відчути і майбутня мама, і її чоловік: інтимна зона жінки набуває інший запах і смак, він стає кислуватим або «металевим».

Більш рясні виділення

Відразу після зачаття організм починає генерувати більше естрогену і прогестерону, що викликає більш рясну секрецію. Деякі вагітні кажуть, що в першому триместрі їм доводилося міняти білизну кілька разів на добу.

Свербіж і подразнення

Природні зміни у складі мікрофлори піхви призводять до того, що зростання умовно-патогенної флори, наприклад, грибів роду Candida, може посилитися. Через це майбутніх мам «з приводу і без» турбують свербіж і слизові виділення - білі або жовтуваті. Ці симптоми типові для вагітних, але повідомити про них лікаря і здати мазок з піхви на флору потрібно обов'язково.

Більш інтенсивні оргазми

Після того, як ранкова нудота і постійна втома першого триместру залишилися позаду, прокидаються сексуальні бажання. Природна «змазка» і підвищена чутливість інтимної зони викликають більш потужні відчуття під час сексу. Багато жінок відчувають перший оргазм саме під час вагітності або вперше стикаються з багаторазовим оргазмом.

pic

Відчуття тяжкості

Через посилення кровообігу в малому тазу жінка може відчувати напругу і розпирання в області піхви - це природний і нічим не загрозливий стан. А от якщо до відчуття тяжкості додається хворобливість і набряклість піхви, а в області промежини проступають багряні судини, варто насторожитися і обов'язково проконсультуватися з лікарем. Це варикозне розширення вен, яке виникає під впливом гормонів вагітності (насамперед прогестерону) і тиском зростаючої матки.

Зміни, які відбуваються з жінкою в очікуванні малюка, не завжди можна назвати приємними. У розраду майбутнім мамам залишається два моменти: по-перше, перелічені явища не виникають всі разом і одночасно. А по-друге, після пологів інтимна зона найчастіше приходить в норму сама собою, варто лише місяць-другий почекати.