Напевно, ні для кого не секрет, що саме під час настання вагітності в організмі будь-якої жінки завжди відбуваються як різкі фізіологічні зміни, так власне не менше різкі гормональні зрушення. Саме тому, такі от різкі гормональні зміни і можуть ставати реальною причиною появи абсолютно невластивою раніше манери поведінки і навіть дратівливості. У період настання вагітності, будь-яка жінка може зриватися, припустимо, на своїх близьких, з'ясовувати постійно відносини, причому навіть на підвищених тонах, і часто зі сльозами на очах.

Як правило, різкі перепади настрою характерні для майбутніх мам на початку вагітності.

I триместр

З медичної точки зору за них несе відповідальність серйозна гормональна перебудова всього організму, яка починається в першому триместрі. Вдумайтеся: в перші тижні показники гормону прогестерону підвищуються в кілька разів! Емоційні «гойдалки» в такому стані неминучі.

З психологічної точки зору перепади настрою на самому початку зародження нового життя обумовлені тим, що майбутня мама переживає серйозний процес самоідентифікації, усвідомлення себе в новому статусі, опиняється на порозі радикальних змін в житті. Звідси і подвійне ставлення до подій: з одного боку, жінка відчуває себе дуже вразливою і слабкою, тому вимагає до себе глобальної уваги і навіть гіперопіки з боку оточуючих. А з іншого - міцніє почуття відповідальності за майбутнє дитя і відчуття власної значущості. Помічено, що навіть дуже інфантильні дівчата часто ніби «дорослішають за одну ніч», коли дізнаються про своє становище.

pic

II триместр

Як правило, це найстабільніший в емоційному плані період. Гормональна буря більш-менш вщухає, друге УЗД пройдено, малюк починає ворушитися, і майбутня мама за допомогою цього може визначити, чи все гаразд. Настає період відносного затишшя.

pic

III триместр

У третьому триместрі знову може «гримнути буря». Чому? Причин тому кілька, одна з найпоширеніших - фізіологічна.

Живіт, що виріс, починає тиснути на внутрішні органи, і це викликає дискомфорт. Найчастіше жінки на пізньому терміні відчувають проблеми зі сном, у них з'являються набряки, пізній токсикоз і інші малоприємні симптоми. Крім того, майбутня мама починає турбуватися про те, як пройдуть пологи, і цей страх також не додає їй позитивного настрою.

Психологи радять чоловікам бути терпимими і не конфліктувати з дружиною, а намагатися підтримувати її ласкавими словами, вчинками, а також захистити від усього, що може призвести до розладу подружжя (це може бути запах диму, аромат яких-небудь духів і т.д.). Майбутні матусі повинні вчитися розслаблятися, в цьому допомагає улюблена музика, активний спосіб життя, правильне харчування - з підвищеною дратівливістю допомагає впоратися вітамін В6, який є в картоплі, помідорах, волоських горіхах, в м'ясних і рибних продуктах. Дуже допомагає аутотренінг, коли ви налаштовуєте себе тільки на хороше, відчуваєте радість від думки про швидку зустріч з малюком. Слід багато гуляти, відпочивати, спілкуватися з приємними людьми. Результат не забариться - дратівливість, що виникла при вагітності, почне відступати, тому що позитивні емоції набагато сильніше негативних.

Спокійної вам вагітності та відповідно максимально легких пологів!