Вагітність - це особливий період у житті кожної жінки і звичайно ж, кожна майбутня мама дуже трепетно ставиться до питання здоров'я свого малюка. Саме в цей період вона приділяє особливу увагу стану свого здоров'я і свого способу життя, намагаючись робити все можливе, щоб зберегти здоров'я майбутньої дитини.

Флюорографія при вагітності - шкідливо чи не дуже?

І, правда, вагітним жінкам флюорографія повинна призначатися тільки в крайньому випадку - якщо немає ніякої можливості її уникнути. Такими випадками може бути можливе зараження туберкульозом, запалення легенів та інші небезпечні захворювання, що вимагають рентгенівського обстеження. Лікарі часто стверджують, що вагітним жінкам зовсім не треба боятися флюорографії, адже при її проведенні виділяються зовсім невеликі дози рентгена. І не варто забувати, що випромінювання направляють в область грудної клітки, що по ідеї не повинно мати ніякої можливості впливати на органи малого тазу.

Флюорографія на ранніх термінах вагітності

Рентгенологічне обстеження при вагітності призначають, суворо дотримуючись медичним показанням, і проводять виключно під контролем лікаря. Безпечною для плода можна назвати флюорографію, проведену після 20 тижня вагітності: на цьому терміні всі життєво важливі органи малюка вже сформовані. Але нерідкі випадки, коли жінка через кілька днів після проходження флюорографії, дізнається, що вона знаходиться на 2-3 тижні вагітності. Виходить, що флюорографія була проведена на самих ранніх термінах вагітності. Що робити в такому випадку?

Дійсно, на ранніх термінах по можливості флюорографії все-таки краще уникнути: клітини плоду в цей час активно діляться, і тому вплив на них рентгенівських променів зараз вкрай небажаний.

Якщо ж жінці, яка знаходиться на ранніх термінах вагітності, флюорографія все-таки необхідна, вона має повне право скористатися спеціальним екрануючим фартухом.

Виявляється, є такий принцип, як «все або нічого». В даному випадку він якраз діє. При аномалії з боку плода станеться викидень. Якщо ж вагітність протікає нормально, тоді нема чого мучити себе марними страхами - дитина народиться здоровою.

pic