Стрийська «Скала» - один із найстаріших футбольних клубів України. Принаймні, так вважають її вболівальники. Рік заснування клубу, що вказаний на емблемі – 1911. Втім, таке твердження доволі суперечливе, адже упродовж останніх ста років «Скала» принаймні п’ять разів припиняла своє існування, а потім відроджувалася, чи об’єднувалася з іншими футбольними клубами. Часто – під зовсім іншими назвами.

Вболівальники сучасної «Скали» далеким предком футбольного клубу вважають Український Спортовий Кружок «Січ», який українськими гімназистами справді було засновано у Стрию ще у 1911-му році. Вже за рік «Січ» вперше змінила назву на «Скалу». Ця перша історична «Скала» проіснувала до завершення Першої світової, і розстрілу головного опікуна клубу Остапа Нижанківського.

Відродити команду вдалося у 1922-му, як секцію гімнастичного товариства «Сокіл». Ще за три роки відроджену «Скалу» було офіційно зареєстровано як загальноміський Український Спортовий Клуб. Ця команда проіснувала аж до середини сорокових років минулого століття.

У 1944-му «Скалу» було знову було ліквідовано – вже органами радянської влади. Натомість у Стрию, змінюючи один-одного, з’являлися аматорські футбольні клуби із характерними для того періоду назвами: «Спартак», «Буровик», «Машинобудівник», «Авангард».

Перший професійний футбольний клуб у Стрию було сформовано лише у 1989-му році. А вже за два роки, у 1991-му, після об’єднання із «Карпатами» з Кам’янки-Бузької команда отримала право виступати у Другій лізі чемпіонату СРСР. У цьому ж році стрияни вперше зустрілися із рівненським «Вересом», який тоді виступав вже саме під такою назвою. Матч у Рівному завершився перемогою «Карпат» - 2:1, а вдома команда зі Стрия і Кам’янки-Бузької обіграла рівнян – 2:0. Хоча у підсумку останній чемпіонат СРСР суперники завершили на різних полюсах турнірної таблиці. «Верес» став четвертим. А «Карпати» - лише шістнадцятими.

В наступному сезоні «Карпати» змінили назву на «Скалу». Як і "Верес", клуб виступав у першій лізі чемпіонату України, втім у іншій зоні. Рівняни тоді завоювали путівку до еліти. Стрияни – на довгий час стали міцним середняком Першої ліги.

У рамках Першої ліги «Верес» та «Скала» зустрілися у сезоні 1995-1996, коли рівняни покинули Вищу лігу. Гра у Рівному завершилася перемогою господарів – 2:1, а у Стрию команди зіграли внічию – 0:0. За підсумком чемпіонату «Скала» вилетіла до Другої ліги. А ще за декілька місяців команду знову було розформовано.

Вкотре відродити команду вдалося у сезоні 2001-2002 під назвою вже «Газовик-Скала». У тому сезоні стрияни двічі зустрілися із «Вересом» і обмінялися перемогами. У Стрию переміг «Газовик-Скала» - 1:0. У Рівному сильнішим був «Верес» - 2:0.

Повторилася історія і в наступному сезоні. «Верес» переміг у Рівному – 3:0, а «Газовик-Скала» взяв реванш у Стрию – 1:0.

У сезоні 2003-2004 «Газовик-Скала» впевнено виграв чемпіонат Другої ліги. У тридцяти матчах клуб зі Стрия програв лише раз, здобувши вісімнадцять перемог. У тому сезоні рівняни не змогли на рівних протистояти супернику у Стрию – 1:4, але вистояли вдома – 0:0.

Два наступні чемпіонати «Газовик-Скала» провів у Першій лізі, де у сезоні 2005-2006 навіть посів шосту позицію. Після чого клуб знову було ліквідовано. На основі «Газовика-Скали» виник новий футбольний клуб – «Львів». Туди ж перебралися практично усі футболісти.

Приблизно в цей же час було створено футбольний клуб «Моршин», який також є предком сучасної «Скали». Ця команда доволі успішно виступала в чемпіонаті Львівщини та чемпіонаті України серед аматорів. Клуб було зареєстровано у Моршині, але домашні матчі він проводив у Стрию, де вболівальники часто приходили на поєдинки з плакатами «Ми не «Моршин»! Ми – «Скала»!». І у 2009-му році клуб було перейменовано спершу на «Скала» (Моршин), а потім - на «Скала» (Стрий).

Оновлена «Скала» отримала статус команди майстрів і право грати у Другій лізі чемпіонату України. Стрияни знову зустрілися з «Вересом» і перемогли вдома – 1:0 та програли у Рівному – 1:2.

У сезоні 2010-2011 у Стрию «Скала» обіграла «Верес» із рахунком – 4:0. А матч другого кола команди не зіграли, оскільки рівненський клуб припинив своє існування.

Після відродження «Вереса» суперники знову зустрілися у першому турі чемпіонату Другої ліги 2015-2016. І рівняни у непростій грі зуміли вирвати виїзну перемогу. Перший гол «Вереса» після п’ятирічного забуття тоді забив Артем Цурупін.

Нині і «Верес» і «Скала» - імовірні претенденти на путівку до Першої ліги. Тож очний поєдинок матиме особливе значення для обох суперників. Як і «Верес», «Скала» за підсумком першого кола має у своєму активі вісім перемог. Команда практично повністю укомплектована власними вихованцями, які демонструють швидкісний та атакувальний футбол.

Історія протистояння НК «Верес» - «Скала». 15 матчів: +5, =2, -8. Різниця м’ячів: 12:17.

Історія протистояння НК «Верес» - «Скала» у Рівному. 7 матчів: +4, =1, -2. Різниця м’ячів: 10:4.

Про це повідомила Інформаційна служба НК «Верес» (Рівне )