Найчастіше, під час виношування малюка майбутні матері стикаються з проблемою ниркових захворювань. Це обумовлено тим, що вагітність сама по собі несе природні зміни у всій сечовидільній системі, у тому числі і нирках.

Як впливає вагітність на захворювання нирок?

Під час вагітності бувають загострення хронічного пієлонефриту, гломерулонефриту, сечокам'яної хвороби. Загострення може виникнути вже в ранні терміни вагітності в 15-16 тижнів. Проявляється це болем у попереку, затримкою і зменшенням кількості сечі, хворобливістю під час сечовипускання, появою набряків на руках та ногах, попереку. У таких випадках необхідна термінова госпіталізація. Однак, найбільш часто загострення виникає між 26 і 30 тижнями, коли інтенсивно зростаюча матка починає здавлювати сечоводи. В результаті порушується відтік сечі, активізується інфекція в нирках.

Як впливають захворювання нирок на перебіг вагітності?

Вагітність в цьому випадку часто ускладнюється токсикозом другої половини (гестозом), який протікає набагато важче і погано піддається лікуванню. Дуже часто розвивається анемія вагітних, порушується функція плаценти. Все це може призвести до порушень розвитку плода.

Найпоширеніші хвороби нирок при вагітності

 Пієлонефрит - стоїть на першому місці за поширеністю серед вагітних жінок. Це ниркове захворювання інфекційного характеру. Характеризується пієлонефрит запальним процесом у сечовивідних шляхах, тканинах і внутрішньониркових сегментах. Збудниками пієлонефриту є здатні розмножуватися усередині організму мікроби.

Під час вагітності пієлонефрит виникає, як правило, через зниження імунних сил організму, змін в гормональному фоні, і поступове здавлювання зростаючою маткою сечоводів. Якщо не почати адекватне лікування пієлонефриту, то наслідки можуть бути дуже сумними. Не лікування запалення може дати такі ускладнення, як гломерулонефрит, ниркова недостатність, і сам пієлонефрит прийме хронічну форму.

Друге захворювання за частотою виникнення у вагітних - цистит. Зустрічається воно приблизно в п'ятдесяти відсотках всіх випадків вагітності. Його головна характеристика - запалення сечового міхура, вірніше сказати, його слизової оболонки. Головною ознакою циститу є часті позиви до сечовипускання. Головною причиною і метою лікування циститу при вагітності є запобігання можливим ниркових ускладнень. Тому при перших же ознаках появи циститу майбутня мати повинна звернутися до свого лікаря. А потім слідувати строго всім його рекомендаціям.

Третє найбільш поширене захворювання нирок при вагітності - це сечокам'яна хвороба. Вона може бути спровокована порушенням у процесі фосфорно-кальцієвого обміну. На відміну від вищеописаних захворювань, сечокам'яна хвороба не несе таких серйозних небезпек в період вагітності. Це захворювання не робить негативного впливу на внутрішньоутробний розвиток плоду, а лише викликає дискомфортний стан у майбутньої матері.

І останнє досить поширене захворювання нирок при вагітності - гломерулонефрит. Це захворювання імунологічного характеру. Протікає воно або в хронічній, або в гострій формі, в ниркових тканинах. Виникнути гломерулонефрит може після переохолодження організму майбутньої матері, або під впливом інфекційних або токсичних компонентів. Так само нерідко гломерулонефрит при вагітності виступає як ускладнення після пієлонефриту. Це захворювання небезпечно для плода. І його прогноз безпосередньо залежить від своєчасності та адекватності лікувальних методів.

Лікування хвороб нирок у вагітних

 Залежно від форми і типу хвороби нирок під час вагітності буде прямо залежати комплекс лікувальних заходів. Лікар завжди складає програму за індивідуальним планом, з урахуванням всіх індивідуальних особливостей організму майбутньої матері.

При медикаментозній терапії призначаються препарати спазмолітичної дії, сечогінні (в основному збори трав, ниркові чаї), антибактеріальні ліки та уросептики.

Головне пам'ятати, що при перших же симптомах (болях в області попереку та сечостатевої системи) необхідно звертатися до лікаря. Спільна робота гінеколога та нефролога дозволить не тільки зберегти здоров'я майбутньої матері, але й не дати розвинутися порокам у її дитини.

pic

pic