Настала довгоочікувана вагітність і замість того, щоб літати на крилах щастя, ви відчуваєте себе нещасною та не розумієте, що з вами відбувається. Занепад сил, нудота вранці, а іноді і протягом усього дня, блювота, слинотеча, втрата ваги, поганий настрій - все це ознаки токсикозу. Про нього ви напевно чули від мам, бабусь і більш досвідчених подруг. Перш ніж перейти до опису, які ж бувають народні засоби від токсикозу, давайте з вами розберемося по порядку, що ж таке токсикоз і чому він взагалі виникає.

На якому терміні вагітності починається токсикоз?

В основному, жінки страждають токсикозом на ранніх термінах вагітності. Найчастіше симптоми раннього токсикозу з'являються на 5-6 тижні, іноді вже в дні затримки місячних, а в окремих випадках і того раніше - починаючи з першого тижня зачаття. Деякі жінки стверджують, що відчувають нудоту і навіть переживають блювоту вже наступного дня після незахищеного статевого акту. Але фахівці сприймають такі твердження скептично. «Токсикоз» в подібних випадках, швидше за все, має інші причини, абсолютно не пов'язані з вагітністю: наприклад, отруєння або нездужання через зміни артеріального тиску. Не виключається і психологічний фактор: дівчина починає переживати, хвилюватися, і на емоціях відчуває «ознаки» вагітності.

Токсикоз у першому триместрі вагітності спостерігається найбільш часто. Але трапляються і куди більш небезпечні пізні токсикози. Токсикоз ще називають гестозом, але термін «гестоз вагітних» частіше застосовується для позначення якраз пізніх токсикозів. Токсикоз при вагітності є фізіологічним явищем і не потребує лікування (на відміну від гестозу). Але якщо ви відчуваєте себе дуже погано, блювоти повторюються часто і спостерігаєте зменшення ваги, то необхідно звернутися за допомогою до гінеколога. Абсолютною нормою є також відсутність всякого токсикозу і навіть найменших натяків на нього. Думка, нібито вагітну жінку неодмінно має нудити, помилкова.

pic

Народні засоби від токсикозу

Спробуйте включити в свій раціон м'яту. Її можна використовувати абсолютно в різноманітних видах - вранці та на ніч теплий чай з м'ятою, серед дня м'ятні цукерки, у громадському транспорті - м'ятні жуйки.

Хороший ефект приносить часточка цитрусових вранці натщесерце (апельсин, лимон, мандарин).

Мед - продукт, який завдяки своєму багатому вітамінами та поживними речовинами складом корисний не тільки при застуді, але і незамінний при токсикозі. Вживайте ложку меду вранці і ввечері з теплим молоком.

pic Гарбуз в різному вигляді допоможе вам не тільки зменшити ознаки токсикозу, але й поліпшить травлення і забезпечить ваш організм великою кількістю вітамінів. Приймайте гарбузовий сік або відвар натщесерце щодня по 1 столовій ложці. На обід суп-пюре з гарбуза або запіканка.

Вивести з організму шкідливі продукти метаболізму, які і є однією з причин токсикозу, допоможе вам шипшина. Чаї, відвари з шипшини заповнять вашу добову потребу у вітаміні С, і вони, на відміну від інших чаїв та кави, не містять кофеїну.

Включайте в ваш раціон журавлину. Краще її використовувати у вигляді морсу (тобто без цукру).

Одним із перевірених народних методів боротьби з токсикозом, який прийшов до нас з Японії, є імбир. Корінь імбиру можна придбати практично в кожному магазині. Сирий імбир можна вживати не більше 3 грамів на добу. Тільки не варто себе гвалтувати - якщо і до вагітності цей екзотичний продукт був вам неприємний, то навіть і не намагайтеся лікувати їм токсикоз.

pic

Як боротися з токсикозом під час вагітності в домашніх умовах

Вранці не вставайте різко з ліжка. З'їжте спочатку жменю горіхів або печиво, приготовані біля ліжка звечора.

Харчуватися протягом дня краще кожні 2-3 години. Часте жування дуже допомагає при нудоті. Перекушуйте лимончиком, горішками, сухофруктами, м'ятними цукерками, мандаринами. Корисно при нудоті жувати зерна кмину або звичайну жуйку. Постарайтеся виключити зі свого раціону смажене, соління, шоколад та складні для перетравлення продукти. Доведено, що вітамін В6 зменшує прояви токсикозу, тому в раціон потрібно включати багаті їм продукти: рибу, яйця, куряче м'ясо без шкіри, горіхи та боби (квасоля, горох, сочевицю). Велика кількість вітаміну В6 міститься в авокадо. Їжа повинна бути легкою, але живильною і містити всі корисні речовини: фрукти, прісні каші на воді, хлібці. Але якщо сильно хочеться - їжте, чого бажаєте. Їсти потрібно злегка лежачи. Або відразу після трапези ненадовго прилягти відпочити. При токсикозі необхідно вживати теплу або охолоджену їжу. Привчіться щоранку натщесерце випивати склянку води - це зменшить відчуття нудоти і допоможе впоратися з нездужанням. Пийте лужну мінеральну воду без газу, попередньо її підігрівши. Взагалі вживайте багато рідини, але невеликими порціями. Особливо корисні чай з ромашки, журавлинний морс, свіжовичавлений яблучний сік, зелений чай з лимоном, настій шипшини, вода з додаванням лимонного соку та меду. Більше перебувайте на свіжому повітрі. Постійно провітрюйте кухню і користуйтеся витяжкою, щоб запахи не дратували.

pic

Не впадайте у відчай і вірте в краще: зовсім скоро це закінчиться. Ранні токсикози, як правило, припиняються до початку другого триместру вагітності. Однак трапляються і пізні токсикози - гестози (у другому і третьому триместрах вагітності). Тому всі наші поради можуть вам ще дуже стати в нагоді. А після пологів вже точно все пройде!