Багато жінок сьогодні побоюються за свою фігуру при думці про можливу вагітність. Набір зайвих кілограмів турбує ще й тому, що чимало таких, хто думає, ніби скинути їх складніше, ніж набрані звичайним способом.

Вагітна жінка, в середньому, набирає від 10 до 12 кг за весь період вагітності. Такий набір ваги вважається нормою, і після народження дитини молода мама часто з легкістю повертається до своїх «дородових» форм. Але як бути тим, чия вага перевалила за крайню позначку в 12 кг і продовжує неконтрольовано рости? По-перше, не панікувати завчасно, адже від підвищеної тривожності їсти хочеться ще більше. По-друге, звернути увагу на свій раціон харчування і знайти час для корисних фізичних навантажень. І по-третє, якщо вага набирається ну дуже стрімко, скоріше звернутися до лікаря: перебір в кілограмах негативно позначається на здоров'ї самої жінки та її малюка. Найбільш неприємні наслідки: токсикоз, проблеми з серцево-судинною системою, задишка, набряки, білок в сечі. Саме тому майбутній матусі потрібно стежити за своєю вагою, починаючи вже з ранніх термінів.

pic

Норма набору ваги в період очікування дитини

На прийомі у лікаря-гінеколога ви напевно почуєте, наявність скількох зайвих кілограмів у вашому випадку є нормальною. Середній показник набору ваги за період вагітності становить 8-12 кг. При нестачі маси тіла у вагітної нормою вважають надбавку в 10-15 кг, при надмірній вазі - 5-8 кг. Отже, показник набраної ваги залежить від того, скільки важила жінка до вагітності. Якщо ви помітили, що за перші місяці очікування малюка стали сильно поправлятися, то лікар може порекомендувати дієту, що допомагає скинути вагу.

pic

Секрети збереження фігури під час вагітності:

Часте харчування невеликими порціями. Якщо ви не будете перевантажувати шлунок великою кількістю їжі, то не тільки уникнете утворень зайвого жиру на боках та відкормлюванні плоду, але і забудете про печію. Купіть собі гарний посуд невеликого розміру та приймайте їжу із задоволенням.

Прогулянки на свіжому повітрі. Надходження кисню в організм вагітної жінки допомагає прискорювати обмінні процеси, а також сприяє спалюванню жиру і покращує циркуляцію крові. Візьміть за правило щодня прогулюватися парком протягом години, і проблема зайвої ваги для вас стане неактуальною.

Помірна фізична активність у вигляді вправ для вагітних, йоги, плавання і навіть ведення домашнього господарства допоможе перетворити зайві калорії в енергію і стане прекрасною профілактикою набору ваги.

pic

Режим сну і неспання також важливий у прагненні збереження гарної фігури при вагітності. Повноцінний нічний відпочинок і додатковий денний сон забезпечують нормальне протікання обмінних процесів з переробки калорій. А ось недолік сну провокує нервове перенапруження і навіть викликає збої в гормональній та травній системах.

Звичайно ж, щоб не набрати зайву вагу при вагітності, необхідно виключити з раціону заборонені продукти. Утримайтеся від вживання гамбургерів, газованої води, консервованих, гострих і пересолених страв. Зробіть свій раціон великою кількістю овочевих, злакових і кисломолочних продуктів.

Не забувайте про питний режим, який забезпечить нормальне функціонування шлунково-кишкового тракту та дозволить вам забути про зайву вагу назавжди. Постарайтеся випивати в день не менше 8 склянок чистої води.

Регулярне зважування дозволить вам контролювати стан своєї ваги. Нормальною вважається надбавка в 250-350 г на тиждень.

Таким чином, немає нічого надприродного в тому, щоб залишатися стрункою та вагітною одночасно. Хай росте ваш малюк, а ви не тільки налаштовуйтеся стати мамою, але й залишатися красивою жінкою.