Боротьба з надмірним розповсюдженням гральних автоматів, перевиконання бюджету Рівного, наслідки негоди в області – ось кілька ключових тем, які обговорювали у четвер, 31 липня, на “Телепресклубі” провідні журналісти рівненських ЗМІ з гостями студії - заступником міського голови Рівного з економічних питань Сергієм Васильчуком та головою облдержадміністрації Віктором Матчуком.

Інтерактивне голосування, яке проходило в ефірі телеканалу, показало: майже 80% опитаних схильні до радикальних методів боротьби з навалою гральних автоматів – вони обрали варіант, означений в голосуванні як “трощити”. Сергій Васильчук зізнався, що по-людськи розуміє і певним чином підтримує таку позицію більшості учасників опитування, однак влада мусить діяти все ж таки в правовому полі. В цьому зв’язку заступник міського голови Рівного знову нарікав на те, що через недосконалість українського законодавства місцева влада не може відмовити підприємцю у видачі дозволу на встановлення гральних автоматів. Все, на що влада спроможна, діючи в рамках закону – це перевіряти, чи дотримуються ліцензійні та санітарні умови, та чи немає в ігрових залах неповнолітніх.


Сергій Васильчук наголосив на нагальності вирішення цієї проблеми, зокрема тому, що більше 2 мільйонів гривень на день “витягують” гральні автомати з кишень мешканців міста.


Допомогти у вирішенні проблеми могло б, на думку Сергій Васильчука, створення муніципальної поліції. Вона змогла б контролювати питання облаштування залів гральних автоматів на тих земельних ділянках, які не були для цього передбачені.


“Головний аспект у питанні поширення закладів грального бізнесу – це те, що заповзятливі підприємці купують земельну ділянку, наприклад, під торгівельну забудову, а потім перепродають її, і на цьому місці з’являються зали гральних автоматів. Це є пряме порушення законодавства. Муніципальна поліція, в свою чергу, матиме обов’язки наглядати та знаходити такі місця у Рівному і подавати відповідні запити до правоохоронних органів, а не тільки слідкуватиме за порядком на вулицях та регулюватиме стихійні ринки”, - розповів Сергій Васильчук.


Заступник міського голови Рівного додав, що у влади вже є цілий перелік таких самовільно перепрофільованих земельних ділянок у Рівному. Його подавали до правоохоронних органів ще у листопаді минулого року. Результатів досі немає. Нині міська влада збирається повторно звертатись з відповідним поданням – уже до нового прокурора Рівного.
У свою чергу, керманич області Віктор Матчук заявив, що обласна держадміністрація почне діяти радикальніше. “Найближчим часом адміністрація припинить видавати дозволи на встановлення гральних автоматів і ми тоді перевіримо, що ж робитимуть суди, аби змусити нас вчинити по-іншому”, - зазначив голова РОДА.


За його словами, він готовий до “зливи” судових рішень. Адже ця проблема, зазначив Віктор Матчук, дійшла до критичної позначки.


“80 відсотків гральних автоматів, вилучених правоохоронними органами через відсутність відповідних дозволів, частіше всього в той самий день повертаються назад. Адже це дозволяють судові рішення. В мене, до речі, є список цих суддів, з чиєї подачі робляться схожі речі. І я обіцяю, що цей список у мене на столі не залежиться”, - додав Віктор Матчук. Він натякнув на те, що в області вже з’явились судді “вузької спеціалізації”, завдяки рішенням яких і відбувається ледь не миттєве повернення вилучених гральних автоматів їхнім власникам.


З головою РОДА обговорили і тему жахливих наслідків стихійної негоди, від якої постраждала і Рівне нщина. У четвер Верховна Рада України затвердила нові зміни до бюджету: Рівне нщина отримає 20 мільйонів гривень для відшкодування збитків сільськогосподарським виробникам, які втратили посіви та урожай, що навіть не встигли зібрати. Хоча загалом Рівне нщина понесла збитків на суму приблизно 57 мільйонів гривень.


З огляду на таку ситуацію Віктор Матчук закликав мешканців області обов’язково страхувати своє майно.
“Останні катастрофічні події, пов’язані з природними катаклізмами та стихійними лихами, показали, що страхування власного майна – це запорука спокою та захищеності, - наголосив голова облдержадміністрації. – Жодна держава світу, навіть найбагатша, не в змозі відшкодувати постраждалим від стихійного лиха усі збитки”.