Влітку ми запасаємося вітамінами: їмо фрукти, овочі. Такий раціон значно зміцнює імунну систему. На вулиці тепло і шанси застудитися зводяться до мінімуму. А от восени – погода мінлива: теплі дні чергуються з холодними. Це пора, коли йдеш у футболці та шортах, а бачиш людей в куртках та чоботях. В такий період, наш імунітет ослаблюється і ми стаємо вразливими до різних респіраторних хвороб. Особливо восени нас атакує такий вірус, як ГРВІ – Гостра респіраторна вірусна інфекція.

Застуда складна, проте вилікувати її можна. Особливо вагітним жінкам важливо остерігатися ГРВІ, адже це може зашкодити не тільки майбутній мамі, але й малюку. Але якщо ви ще не застудилися, краще знати, як себе від цього вберегти. Поради нам дасть сімейний терапевт Каспришен Тамара Лонгінівна. Вона розповість усі ризики ГРВІ та методи його запобігання.

- Тамаро Лонгінівно, розкажіть будь ласка, як виникає захворювання на ГРВІ?

- Гостра респіраторна вірусна інфекція виникає у людей з пониженим імунітетом. Ослаблюють імунітет такі фактори, як харчування неякісними продуктами, алкоголь, не активний спосіб життя. Джерелом ГРВІ може стати хвора людина. Найбільшу небезпеку становлять хворі на першому тижні захворювання. Віруси в більшості випадків передаються повітряно-крапельним шляхом.



pic

- Які симптоми прояву ГРВІ?

- Загальні симптоми ГРВІ: підвищення температури, нежить та кашель. Може, також, збільшитись лімфатичні вузли голови та шиї. Через день-два після зараження, може запалитися кон'юнктива ока. У дітей до двох років можуть виникнути такі симптоми, як діарея, біль у животі.

- Яким чином можна захиститись від вірусу?

- Насамперед, потрібно вести здоровий спосіб життя, їсти екологічно чисті продукти, не перевтомлюватися, не переохолоджуватися, одягатися по погоді, а також, не контактувати з хворими. Регулярно провітрюйте кімнату. Робіть вологе прибирання приміщення.



pic

- Як лікувати вірус?

- Робіть парові інгаляції. Інгаляції полегшать вам дихання. Герань усуває запалення вухо-горла-носа, сосна усуває кашель і полегшує дихання. Не використовуйте есенції вербени, евкаліпта, кориці, адже вони можуть негативно вплинути на організм. Пийте чай з лимоном, з малиною, липою. Якщо ГРВІ дасть ускладнення – зверніться до лікаря, він дасть поради, які ліки використовувати ефективніше. Також, аби заздалегідь вберегтися від вірусу, – порадьтеся з лікарем-терапевтом або сімейним лікарем про противірусні вакцини та антивірусні препарати для профілактики ГРВІ. Головне – це посидіти вдома декілька днів хвороби, аби вірус не дав ускладнень.

- Як лікувати ГРВІ вагітним жінкам?

- У вагітних жінок симптоми ГРВІ не лікуються, а лише їх ускладнення. Лікування також залежить від типу ускладнень. Вагітним можна приймати лише ліки на травах. Якщо у вагітних піднімається температура 38 градусів і вище – потрібна термінова госпіталізація. Під час вагітності жінка завжди повинна бути під контролем лікаря.

- Які є застереження лікування вірусу під час вагітності?

- Гарячі ванни при вагітності не рекомендуються. Також не варто парити в гарячій воді ступні і гомілки, проводити гірчичні обгортання ступень. Ці процедури підвищують небезпеку кровотеч і передчасних переймів. Ноги треба обов'язково тримати в теплі: носіть теплі вовняні шкарпетки. Також для вагітної жінки потрібний фізичний спокій, особливо в період хвороби. Категорично не можна займатися самолікуванням. Під час вагітності приймати ліки слід тільки за призначенням лікаря. Останнім часом при профілактиці і лікуванні неускладнених форм ГРВІ у вагітних жінок краще приймати гомеопатичні препарати. Такі ліки майже не мають протипоказань і не викликають звикання. Якщо ви все ж захворіли, обов'язково зверніться до лікаря.



pic

Отже, одягайтеся тепліше, і слухайте поради не тільки лікарів, а й своїх бабусь. Чай з малини та інші народні методи лікування застуди вам у цьому допоможуть. Протизастудні ліки Вам також стануть у пригоді, але ціни на них, м'яко кажучи, "кусаються". Тому краще вберегти себе від ГРВІ заздалегідь, щоб потім не витрачатися на ліки. А от вагітним самолікуванням займатися не варто, адже це може негативно вплинути на плід. Здоров'я Вам, адже воно завжди у моді!