Під час вагітності з організмом жінки відбувається ряд змін. Практично всі майбутні матусі не з чуток знають про таке неприємне явище, як набряки. Як правило, поява набряклості є цілком природним (особливо на пізніх термінах), проте в деяких випадках воно може говорити про наявність захворювання нирок або серцево-судинної системи, а також про розвиток гестоза - токсикозу другої половини вагітності.

Визначити, чи є стан речей нормальним і чи є необхідність в спеціальному лікуванні, допоможе акушер-гінеколог, якого жінка повинна відвідувати регулярно.

Набрякає ніс при вагітності

У першу чергу затримка рідини в тканинах проявляється на обличчі жінки: воно округляється, повіки припухають і візуально очі стають вже й менше. Нерідко з припухлостей на обличчі починаються ниркові набряки, що вимагають лікування, про що трохи нижче. Серед іншого набрякає і ніс. Але зовсім не виключено, що такий симптом має іншу природу. Проблеми з носовим диханням - явище досить поширене серед жінок в положенні. Найчастіше йдеться про «нежить вагітних», який викликаний гормональними змінами. При цьому носова слизова набрякає, дихання носом стає утрудненим, з'являється свербіж і сухість в носі - жінка відчуває сильний дискомфорт. Риніт вагітних може проявлятися в різний час доби (наприклад, тільки ввечері і вночі або протягом усього дня), на різних термінах, а в деяких випадках супроводжувати всю вагітність. Але після пологів цей неприємний супутник зникне. Зараз головне - знайти дієвий безпечний засіб від нежиті і закладеності носа.

Сам по собі нежить у вагітних безпечний, але може привести до недостатнього надходження кисню до плоду, що дуже небажано. Набряк носа при вагітності цілком може виявитися алергічним проявом. Проаналізуйте всі свої недавні дії та оцініть таку ймовірність: можливо, необхідно знайти джерело-алерген (новий пральний порошок, цвітіння рослин тощо) Іноді припухлість носа і губ проявляється вже з перших тижнів вагітності як найперша ознака, хоча куди частіше така носова набряклість зустрічається вже на останніх тижнях вагітності. В цілому, все досить індивідуально: дуже багато майбутніх мам і зовсім не відчувають нічого подібного.

Набрякають руки і пальці рук при вагітності

Значно частіше набрякають руки і пальці при вагітності. Жінка відчуває поколювання в пальцях, печіння в зап'ястях, оніміння кистей рук. Явною ознакою набряклості можна вважати припухлість пальців коли стає неможливим зняти кільце. Ще один спосіб перевірити наявність набряків - натиснути пальцем на шкіру руки: якщо залишилася вм'ятинка, то можна говорити про набряклості. До набряків рук при вагітності більше схильні жінки, які багато працюють з комп'ютерною мишею і клавіатурою або займаються іншими справами, що потребують багаторазового повторення одних і тих же дій, наприклад, в'язанням або ліпленням. Гімнастика для рук і більше відпочинку вам зовсім не завадять. Якщо ж набряки рук і пальців рук при вагітності поєднуються з іншими набряками - спини, нижньої частини живота, - то про це слід сповістити свого лікаря.



pic

Набрякають ноги при вагітності

Однак найчастіше набрякають ноги при вагітності. Вони помітно напухають, взути колишнє взуття стає неймовірно складно, особливо, якщо ви перед цим багато ходили і роззулися. Першою ознакою набряклості ніг може стати слід на щиколотці від гумки шкарпеток. У більшості випадків набряки ніг при вагітності з'являються в третьому триместрі і не несуть небезпеки. Набряки ніг різного ступеня переживає практично кожна вагітна жінка, тому сильно хвилюватися з цього приводу не варто. Але також вони можуть виявитися однією з ознак пізнього токсикозу - стану, виразно небезпечного як для дитини, так і для жінки. Тому без уваги цей факт залишати в жодному разі не можна. Запитайте у свого лікаря, як запобігти і усунути набряклість ніг - це насправді нескладно зробити в домашніх умовах. Якщо ж до ранку набряклість ніг не проходить, а разом з ногами набрякають руки, обличчя, живіт і поперек, то нанести візит до лікаря слід негайно.

Коли набряки представляють загрозу?

Якщо ви маєте справу з фізіологічними набряками, які зникають після усунення провокуючого фактора немає причин для переживання. Серйозним приводом для занепокоєння є також стрімка надбавка у вазі (понад 20 кг в цілому або більше 300 г за тиждень), так що зважуватися потрібно регулярно. Ступінь набряклості в домашніх умовах можна перевірити таким чином: натисніть пальцем в області гомілки, де кістка покрита тільки шкірою (без м'язів) - спереду внизу ноги. Якщо шкіра відразу ж повертається на місце - все в порядку. Якщо на деякий час там залишається вм'ятина - набряклість явна. В амбулаторних умовах вам можуть зробити необхідні аналізи або провести тест на визначення набряклості.



pic

Чим небезпечна набряклість при вагітності?

У більшості випадків у вагітних спостерігається саме фізіологічна набряклість. Вона не представляє загрози, власне, як і водянка вагітних. Але без уваги такі прояви залишати не варто. Навіть якщо при цьому вагітна жінка відчуває себе нормально, набряклість разом з іншими симптомами є тривожним сигналом. Ігнорування загрожує вам порушенням зв'язку в системі «мати - плацента - плід». Це в першу чергу обіцяє кисневе голодування дитини з усіма витікаючими з цього наслідками. У разі виникнення серйозних ускладнень може навіть виникнути необхідність переривання вагітності.

Як запобігти появі набряків?

Найбільш ефективною профілактикою виникнення набряків у вагітних є правильний режим харчування з обмеженням рідини, яка випивається за добу, і солі.

Велике значення в профілактиці набряків має зміцнення стінок судин. Завдяки спеціальним препаратам і вітамінам рідина не буде просочуватися в тканини з судин, і набряки не виникнуть.

Можна спробувати зняти набряклість спеціальними сечогінними зборами і чаями. Використовувати препарати можна тільки після консультації лікаря.

Пам'ятайте, що використання сечогінних засобів допускається лише при сильно вираженій набряклості. Використовувати такі засоби без призначення лікаря неприпустимо.

Ще одним простим, але дієвим способом позбутися набряклості є активний спосіб життя. На будь-якому терміні вагітності потрібно достатньо часу приділяти фізичним навантаженням - ходьбі, прогулянкам, вправам. Для майбутніх мам проводять спеціальні групові заняття, які включають в себе елементи різних технік - йоги, гімнастики. Якщо ноги швидко набрякають, можна спробувати піднімати їх вгору, перебуваючи в лежачому положенні.

У кожному індивідуальному випадку призначення будуть відрізнятися, тому лікування набряків при вагітності може і повинен призначати тільки фахівець і тільки за результатами повного обстеження! Не варто переживати з приводу призначень, адже при лікуванні обов'язково зіставляються потенційний ризик і ймовірна користь.

Будьте здорові!