Не до задоволень, треба думати про дитину, - вважають більшість майбутніх мам і глибоко помиляються. Секс під час вагітності не тільки не шкідливий, але часом і корисний!

У Європі майбутні батьки займаються сексом один з одним в середньому 1, 5 рази на тиждень - стверджує статистика. Яка інтенсивність сексуального життя українських пар в цей період - невідомо, але головне правило залишається незмінним: сила сексуального бажання жінки, як правило, безпосередньо залежить від того, на якому місяці вагітності вона знаходиться.

1 триместр: « затишшя після бурі»

У цей період сексуальна активність жінки мінімальна. Спогади про безсонні ночі, повних пристрасті, - у минулому. У сьогоденні, як правило, ранкова (або не тільки ранкова) нудота і постійна слабкість. Здається, що оральний секс назавжди викреслять зі списку задоволень, а чоловікові відмовлено в доступі до тіла ще, як мінімум місяців на 8. Страх «нашкодити дитині» зрозумілий, але дотримуватися такої тактики без серйозних медичних показань не варто.

Факти: регулярний секс на ранніх термінах не підвищує ризику загрози переривання вагітності. З самого початку вагітності поліпшується кровопостачання органів малого тазу, а, значить, оргазм досягається швидше звичайного.

Обережно! Кровотеча - один із самих тривожних сигналів, що щось іде не так. З такою симптоматикою необхідно терміново звернутися до лікаря. Для перестраховки можна обійтися без сексу в ті дні, які були б «критичними», якби ваш цикл тривав.

2 триместр: чисте бажання

Між 16 і 30 тижнем більшість майбутніх мам розквітає, звикаючи до змін, що відбуваються з їх тілом:

груди збільшуються, і здається, що вся фігура складається з спокусливих округлостей. Через гормональні зміни вагітній хочеться сексу все частіше і більше. Але тут вступають в дію психологічні фактори: якщо раніше малюк був всього лише двома смужками на тесті, знімком, зробленим під час УЗД, то тепер він починає заявляти про себе, рухаючись, а часом і штовхатися в животі. І майбутня мама, і майбутній батько все виразніше розуміють, що тепер їх в ліжку троє, хоча живіт може бути і не такий великий, щоб заважати. Як правило, батько боїться завдати шкоди дитині, найпоширеніша відмовка звучить так: «Я не можу! У нього ж там голова!». А мами переживають, що зашкодять дитині скорочення матки, які неминучі під час оргазму.

Факти: по-перше, медики вважають, що малюк має повне право перекидатися в утробі і займати будь-яке зручне йому положення приблизно до 33-36 тижня, так що не варто стверджувати що «голова там», вона може бути зовсім в іншому місці. По-друге, анатомічно нереально, щоб пеніс чоловіка виявився поблизу дитини, природа подбала про надійний захист малюка: передня черевна стінка з м'язами, подвійний жировий шар, сполучна тканина, сама матка, оболонка плоду, плодовий міхур з водами, і слизова пробки, яка закупорює шийку матки - ступінь ризику нульовий. По-третє, під час оргазму плацента доносить до дитини менше кисню, ніж зазвичай. Зате в цей період тренується його власна система кровопостачання.

Обережно! Проявляти пильність необхідно в тому випадку, якщо у вас вже траплялися передчасні пологи або мається передчасне розкриття шийки матки.

3 триместр: ЧАС ВИНАХОДИТИ

Приблизно з 30 тижня стає все важче підібрати зручну позу, щоб уникнути тиску на живіт. Оптимальний варіант - це «Ложки», або варіації «Місіонерської» пози, коли чоловік не переносить вагу свого тіла на жінку. У цей період важливий не тільки секс, але і фізична близькість, так що не забувайте про масаж, ласкавих дотиках і погладжуваннях. Не варто соромитися свого стану і переходити до занять любов'ю, укрившись ковдрою з головою, - більшість чоловіків вважають вагітну жінку дуже еротичною.

Факти: у чоловічій спермі міститься гормон простагландин, який розм'якшує шийку матки, готуючи її до пологів. Під час сексу будуть тренуватися м'язи матки: перейми в пологах будуть продуктивніше, та не буде слабкості пологової діяльності. Серед способів «умовити» малюка з'явитися на світ, мабуть, найприємніший - це секс, а не миття підлоги в дитячій або ходіння по сходах.

Обережно! Основний показник, на який слід орієнтуватися, це відсутність болю. Як тільки стає боляче, необхідно перестати, або пошукати більш відповідну позицію.

КОЛИ СЕКС - ТАБУ

У деяких випадках, коли дитина важливіша миттєвого задоволення, дійсно, краще не ризикувати. Ось перелік «цих випадків»:

загроза переривання вагітності

перележання плаценти

відшарування плаценти

кровотеча

виділення, відмінні від звичайних

передчасні пологи в історії хвороби

звичний викидень

передчасні води

неспроможність шийки матки.

Окремо «інтимну» тему доведеться обговорити з лікарем тим, хто чекає появи двох і більше малюків - в цій ситуації все залежатиме від стану здоров'я.

Бажаю Вам успіху!

pic

pic