Кажуть, що вагітна жінка завжди гарнішає. Майбутні мами, як і наречені, неминуче красиві. Але коли на обличчі з'являються плями та прищі, а шкіра по всьому тілу свербить, то жінка не відчуває себе красунею. Більше того, всі ці зміни доставляють їй певний дискомфорт і переживання.

Зміни які відбуваються в організмі вагітної процеси неминучі. Вони запрограмовані природою і генетикою. На тлі гормональної перебудови змінюється все, і шкіра також платить свою ціну. Але відкоригувати наслідки роботи гормонів все ж можна. Приділіть собі коханій трохи уваги в цей дивний період. І спробуйте хоч трохи згладити відбиток вагітності на своїй шкірі.

Пігментні плями

Одна з перших змін на шкірі, пов'язаних з настанням нового стану, це пігментація. Серединна лінія на животі і особливо ареоли грудей можуть темніти вже на самих ранніх термінах. Однак це ще не все. З настанням вагітності в організмі посилено починає вироблятися меланін. Буває, що майбутня мама рівномірно смуглішає, начебто б покриваючись легким загаром. Але частіше викид пігменту відбувається нерівномірно, і жінка перетворюється на далматинця. Найбільше прикрощів доставляє так звана маска вагітності, коли пігментні плями покривають обличчя майбутньої мами: на лобі, вилицях, переніссі, над губою. Просто в один ранок жінка може прокинутися і побачити в дзеркалі плямисте обличчя. Це відбувається ближче до середини терміну. Примітно, що у смаглявих жінок пігментація більш виражена. Також шанси стати рябою підвищені у темноволосих вагітних. Тому намагайтеся ховати личко від сонячних променів і, виходячи з дому, ніколи не забувайте про крем з сонцезахисним фільтром. А взагалі сильно не турбуйтеся з приводу «бойової розмальовки»: з появою на світ малюка колір вашої шкіри знову вирівняється.



pic

Розтяжки

Не менша біда для вагітної жінки - розтяжки, або як їх по-науковому називають, стриї. Їх поява цілком логічна, адже шкіра за всі 9 місяців пристойно натягується: животик росте, груди завидно набухають, а збільшення у вазі іноді виявляються надмірними або стрибкоподібними. Тому в сполучних тканинах відбуваються розриви, і на поверхні шкіри з'являються смуги: спочатку фіолетово-червоного кольору, а з часом рубцюються і біліють.

Позбутися від стрий практично неможливо (хіба тільки спеціальною процедурою шліфовки шкіри). До того ж вони досить помітні, особливо на засмаглій шкірі, оскільки в цих утвореннях відсутній меланін. Найбільш схильна розтягуванню шкіра в області живота, сідниць, стегон, грудей. У світлошкірих жінок розтяжки з'являються значно частіше, ніж у темношкірих. Причому на 80% це обумовлено спадковістю, і лише в 20% роль відіграє догляд за шкірою, спосіб життя, харчування і так далі. Але якщо ви можете вплинути хоча б на ці 20%, то це слід зробити. Перше, що необхідно, це налагодити харчування. Причому незалежно від того, наскільки ви схильні до появи стрий, харчуватися необхідно повноцінно, різноманітно, збалансовано. Зробіть акцент на продукти, які сприяють виробленні шкірою еластину і колагену. Вже з 12 тижня інтенсивно живіть шкіру кремами та лосьйонами. Вибирайте призначені для вагітних від розтяжок. Це також може бути звичайне оливкове масло або натуральне масло какао, які чудово справляються з цим завданням. Неодмінно зволожуйте шкіру хоч чимось, це суттєво знизить ризики її розтягування. До того ж під час нанесення засобу на шкіру ви робите масаж, що покращує кровообіг, підсилює надходження до шарів шкіри поживних речовин і підвищує її пружність. Контролюйте вагові надбавки, не переходьте за допустиму межу: це небезпечно в багатьох сенсах, в тому числі загрожує появою розтяжок. Перед розривами в тканинах шкіра починає свербіти і поколювати - це погана ознака. Навіть якщо розтяжки в такому випадку і з'являться, то в значно меншій мірі, ніж без будь-яких профілактичних заходів. Найчастіше стрії з'являються вже на 6-7 місяці вагітності. Буває, що мама помічає їх тільки після пологів. Але діяти необхідно починати заздалегідь.



pic

Вугрі

Такий вже несправедливий буває закон природи, але в одних випадках шкіра з настанням вагітності стає найчистішою і найніжнішою, в інших - жирніє і покривається прищами. Тут все індивідуально, і якщо вам пощастило менше - доведеться приділити собі уваги більше. Справа в тому, що під впливом прогестерону під час вагітності посилено починають працювати сальні залози. Шкіра жирніє, пори забиваються шкірним салом, і з'являється висип. Після пологів це неприємне явище пройде, але зараз слід згадати підлітковий період і посилено почати піклуватися про своє личко. Всяких гидот на нього мазати не потрібно, але щоденний гігієнічний догляд з повним комплексом обов'язкових процедур - вранці і ввечері. Регулярно очищайте шкіру і використовуйте зволожуючі засоби без жирних складових.

Посилене потовиділення

Крім сальних, в посиленому режимі починають працювати також і потові залози - спасибі все тому ж прогестерону. Ось такий гормон: працює на збереження вагітності, але попутно доставляє нам так багато різних турбот і неприємностей. Але заради щастя материнства можна перетерпіти. Отже, вагітні потіють в посиленому режимі. Часто через це у них з'являється пітниця - дрібна висипка в місцях посиленого тертя.

Намагайтеся підтримувати ці місця в чистоті і сухості, можете скористатися тальком або присипкою. Між іншим, в інших жінок шкіра навпроти - стає дуже сухою, тонкою і надмірно чутливою. Таку шкіру слід посилено живити і зволожувати. Так що все індивідуально.



pic

Сверблячка

Шкіряний свербіж - частий супутник цікавого положення. По-перше, через підвищене потовиділення. По-друге, через перерозтягнення шкірних тканин. По-третє, часто у вагітних сверблять ступні ніг і долоні рук, і навіть можуть змінювати забарвлення на більш яскраву. Не хвилюйтеся - це все результат зміни гормонального фону, після пологів почервоніння та свербіж зникнуть самі собою. Крім того, сильний свербіж по всьому тілу може бути ознакою дефіциту кальцію в організмі. Тому якщо ви спостерігаєте подібне у себе, обов'язково скажіть про це своєму ведучому лікарю. Не забувайте також, що чутливість організму в період вагітності підвищується, зростає ризик розвитку алергічних реакцій. Особливо обережно підходите до вибору косметики, духів, мила, гелю для душу, прального порошку. На будь - що організм може відреагувати сильним роздратуванням, почервонінням і свербінням. Тому вибирайте для себе тільки саме якісне і максимально нешкідливе. Те ж саме стосується одягу: ніякої синтетики і здавлюючих фасонів. Якщо шкіра свербить без видимих, як вам здається, причин (що в період вагітності цілком нормально), користуйтеся заспокійливими кремами.

Папіломи

Навіть утворення на шкірі можуть з'являтися в цей період, що також є нормою. Але тільки в тому випадку, якщо це папіломи і якщо вони утворилися у вас точно з настанням вагітності, а не раніше. У такому випадку необхідно почекати: після пологів вони пропадуть. Папіломи під час вагітності з'являються переважно під пахвами, під грудьми або на шиї. Ще одна можлива неприємність - поява судинної сітки на шкірі і навіть на білках очей. У багатьох вона з'являється вже в період пологів. Слід сказати, що сіточка не завжди проходить з народженням малюка. Часто цей малюнок доводиться «стирати» у фахівців.

Як бачимо, серед череди змін, наступаючих з початком вагітності, чимала їх частка припадає на стан шкіри. Більшість шкірних змін починає інтенсивно проявлятися з другого триместру. Деякі з них можуть зникнути після пологів, інші ж залишаться на все життя. Зате тепер ви знаєте, чого очікувати і як діяти.