Кажуть, що не можна двічі увійти в одну і ту ж річку. А якщо ви готові пробачити всі образи і повернути відносини, розірвані деякий час тому? Як діяти у таких випадках? Можливо, цього разу казка виявиться зі щасливим кінцем – адже вам вже знайомі всі підводні течії цієї ріки. Давайте розберемося разом.

Найважливіше - відносини з цим чоловіком вже призвели до розриву. Тому не намагайтеся повторити все в точності «як було». Правильніше буде не відновлювати відносини, а почати будувати їх заново. Нехай це буде новий роман. А значить, з іншими традиціями, іншими «щасливими» місцями. Навіщо призначати зустріч «на нашій зупинці», якщо саме там ви в останній раз посварилися остаточно? Краще завести нове місце для зустрічей, яке відтепер не викликатиме неприємних спогадів.

Щоб ваші стосунки змінилися на краще, вам доведеться змінитися і самій. Почніть з найбільш простих речей: зробіть собі іншу зачіску, придумайте нову манеру одягатися. Ваш теперішній вигляд повинен відразу заявити: я вже не та, що колись, і тепер у наших відносинах все також буде по-іншому. Але для того щоб все вийшло, як ви хочете, треба по-новому поглянути не тільки на свою зовнішність, але і на звички, і, швидше за все, дещо в них потрібно буде змінити. Також вам слід проаналізувати свої слова і вчинки. Згадайте, що саме найбільше дратувало вашого коханого? Ваша легковажність, егоїзм, грубість? А може, нерішучість або образливість? Прагнення повернути відносини – прекрасний привід попрацювати над собою і стати краще.

Будьте готові до того, що за час розлуки змінилися не тільки ви, але і ваш коханий. Причому не обов’язково в кращу сторону. Якщо так, то нова зустріч може викликати у вас розчарування. Втім, справа навіть не в тому, кращим чи гіршим став ваш коханий. Тут грає важливу роль сам ефект відстані. Ви довго не бачилися, і при зустрічі дивитеся на колишнього коханого новим, «незаангажованим» поглядом. І тому раптом можете несподівано виявити, що чоловік вашої мрії насправді, виявляється, нікчемою, або просто бабієм.

У цій ситуації доведеться вирішувати: а чи потрібен вам, як і раніше цей чоловік або краще перегорнути сторінку ваших відносин і залишити їх у минулому?

Напевно у вас була причина для розриву, і не дріб’язкова, раз ви так довго не спілкувалися. Тепер після деякого часу ви готові забути колишні образи, пробачити коханого… Але до якої міри здатна дійти ваша великодушність? Постарайтеся чесно відповісти собі на це питання, перш ніж іти на примирення. Визначте для себе, на що ви готові закрити очі, а що для вас абсолютно неприйнятно.

Звичайно, це не означає, що ви повинні викладати новий кодекс поведінки та звід принципів вашому коханому, ледь той з’явиться на порозі. Це відправна точка для вас самих, яка згодом дозволить вам зберегти гідність і гордість.

Чотири головних «не»

1. Не форсуйте події. Нехай відносини розвиваються поступово – так, як буває на початку знайомства. Поступово звикайте один до одного, дізнавайтеся заново.

2. Не поспішайте відразу після примирення знову жити разом. Нехай у вас буде час, щоб перевірити ваші почуття і переконатися, що рішення воз’єднатися – зважене. Адже, можливо, з вашої спроби нічого не вийде, а ще раз пережити крах надій буде набагато важче.

3. Не озирайтеся на минуле, хоча б якийсь час. Ще занадто рано згадувати, через що ви розлучилися і хто був у цьому винен.

4. Не будьте надмірно відвертою, не розповідайте, щоб викликати ревнощі, про свої романи за час розлуки. Може, він і буде жалкувати, що не цінував вас. Але на задвірках свідомості ні, та й промайне думка: як швидко вона знайшла мені заміну. А це почуття зовсім не сприяє зміцненню відносин.