У це може бути важко повірити, але в місяці існує лише один-єдиний день, в який жінка може завагітніти. У виняткових випадках такий день настає двічі протягом одного менструального циклу, але в переважній більшості «час ікс» триває всього лише добу, і називаються він овуляцією.

В день овуляції, розрахувати який ми вас зараз навчимо, відбувається вихід дозрілої яйцеклітини зі свого фолікула. Протягом 24 годин вона чекатиме запліднення, і якщо виявиться незатребуваною, то загине. Всього 24 години на місяць, та й то це в кращому випадку. Трапляється, що овуляція не настає, та й при регулярному менструальному циклі в середньому у жінок, що не мають ніяких гінекологічних проблем, відбувається 10 овуляцій на рік, тобто не щомісяця. Відразу слід попередити дівчат, які вирішили розрахувати день овуляції з метою запобігання: вагітність буде дуже ймовірною, якщо за кілька днів до овуляції ви мали незахищений статевий акт, оскільки сперматозоїди, на відміну від яйцеклітини, більш живучі і зберігають здатність до запліднення протягом декількох днів . А от якщо ви прагнете вирахувати найсприятливіший день для довгоочікуваної вагітності, то вам неодмінно слід знати, як розрахувати день овуляції.

Як розрахувати овуляцію? Існує дуже проста формула, що дозволяє розрахувати день овуляції в домашніх умовах без додаткових пристосувань. До слова, є готові калькулятори розрахунку овуляції онлайн, спрощують задачу, але в обчисленнях і без того немає нічого складного. Було встановлено, що овуляція у будь-якої жінки з будь якою тривалістю менструального циклу відбувається рівно за 14 днів до початку наступних місячних. Може змінюватися тривалість першої фази, але період після овуляції є постійною величиною. Якщо менструація настає у вас регулярно «число в число», то розрахувати день овуляції виявиться простіше простого: День овуляції = дата наступних місячних - 14 днів. Класичний приклад: при регулярному 28-денному менструальному циклі овуляція відбувається на 14 день циклу. Якщо цього місяця місячні почалися у вас 3 числа, то при 28-денному циклі чекайте овуляцію 17 числа, за 14 днів до початку наступних місячних. Якщо ваш цикл довший або коротший, то до першого дня останніх місячних приплюсуйте тривалість циклу (наприклад, 26 або 30). Ви отримаєте передбачувану дату наступної менструації, від якої необхідно відняти 14 днів, в результаті чого отримаєте дату овуляції в цьому циклі. Власне, на даному принципі побудований календарний метод контрацепції.

Розрахунок овуляції дуже простий, проте має одне досить вагоме АЛЕ: метод застосовується лише для жінок з регулярним циклом, причому до уваги слід брати графік, щонайменше, за останні 4-6 місяців. Якщо ви намагаєтеся завагітніти і з цією метою шукаєте, як розрахувати день овуляції, то для вас виявиться корисною наступна порада. При регулярному менструальному циклі тривалістю 26-30 днів шанси на зачаття дитини значно збільшуються, якщо проводити статеві акти через день в період з 10-го по 18-тий дні циклу. Калькулятор овуляції може помилятися. Для пар, які планують вагітність, розрахунок овуляції вкрай важливий. Однак даний метод не можна вважати високоточним. Справа в тому, що овуляція дуже нестабільна. Під впливом цілої низки факторів навіть при регулярному менструальному циклі вона може зрушуватися. До цього, зокрема, можуть призводити стреси, перевтоми, застуди, гормональні збої. Більше того, в окремих випадках овуляція може наступати двічі за один цикл. Ну і зовсім не виключено, що в цьому циклі овуляція взагалі не настане. Тому фахівці рекомендують застосовувати методи визначення овуляції в комплексі: орієнтуватися на власні відчуття, вести графік базальних температур, скористатися тестом на овуляцію. А найточнішим буде проведення ультразвукового дослідження, яке здатне визначити овуляцію максимально достовірно.



pic

Бажаю вам успіху!