Два місяці дії нового спрощеного порядку надання субсидій на оплату ЖКП показали, що механізм ще далекий від досконалості. Тож, у Мінсоцполітики запропонували, а уряд схвалив, чергову «дозу» покращень. Чого та коли чекати українцям? – далі у публікації.

Понад два місяці в Україні діє новий спрощений порядок надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, закріплений постановою Кабінету Міністрів №106 від 28 лютого 2015 року.

Як відомо, основних нововведень декілька. Зокрема, для того, щоб стати претендентом на отримання субсидії потрібно заповнити та надіслати до Управління праці і соціального захисту населення лише два документи – заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи.

Наразі це можуть зробити не лише безпосередні власники житла чи зареєстровані в ньому особи, але й орендарі, котрі оплачують комунальні послуги.

Єдиною умовою, за якої субсидія не надається - здійснення впродовж року єдиноразової покупки на суму більше 50 тис. грн.

Також примітно, з початку травня відповідна пільга призначається на 12 місяців, а тим, хто її вже отримує, автоматично продовжується ще на рік.

При всьому позитиві спрощення процедури, єдине, що насторожувало – за подання недостовірних чи неповних даних у наданні субсидії відмовлять, а вже виплачену суму компенсації стягнуть у подвійному розмірі.

Втім, час показав, що у механізмі це не єдина «тріщина».

У червні Мінсоцполітики змушене було визнати, що у процесі оформлення субсидій виникають технічні проблеми, зокрема, з оперативним обміном даних між управліннями місцевих органів влади, Державною фіскальною службою і Пенсійним фондом. Як наслідок - утворюється черга, і у цій черзі зростає напруга.

Окрім того, українці часто допускають помилки при заповненні декларації про доходи. За інформацією Мінсоцполітики, у травні лише 15-20% декларацій про доходи громадян, які надійшли до органів соцзахисту, були заповнені без помилок. А це, згідно з постановою №106, робить їхніх відправників автоматично порушниками.

Водночас надходили скарги і від самих громадян, більшість з них стосувалася відмови у прийнятті документів для призначення субсидій територіальними підрозділами соціального захисту і відповідно відмови у призначенні субсидії загалом. «На «гарячу телефонну лінію» Кабінету Міністрів із зазначеного питання (надання субсидії – ред.) звернулися 107 тис. громадян. Більшість скарг стосується відмови у прийнятті документів для призначення субсидій територіальними підрозділами соціального захисту» - зазначав заступник Міністра соціальної політики Віталій Мущинін.

Експерти ж не припиняли критикувати нині діючий порядок надання субсидій із першого дня набрання ним чинності. До прикладу, за висновками Робочої групи з питань обґрунтованості підвищення цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги при отриманні субсидій за новим порядком виникають проблеми у селян, безробітних; людей, котрі мають борги із заробітної плати; переселенців, які проживають в орендованих квартирах, учасників АТО, яким через банківські рахунки оплачується дороговартісне лікування, про що вони повинні вказувати у декларації, тощо.

Тож, Мінсоцполітики запропонувало уряду ще більше спростити принципи надання громадянам субсидій. Відповідну постанову №475, за словами Міністра соціальної політики Павла Розенка, було ухвалено Кабінетом Міністрів минулого тижня.

«Відомство змогло усунути технічні проблеми, котрі виникали під час оформлення субсидій, а також врахувало усі скарги та критику як від експертів сфери, так і громадян та внесло відповідні зміни до порядку. Усього основних із них дев’ять» - наголосив Міністр під час прес-конференції, презентуючи зміни.

Так, згідно з постановою №475, яку днями було оприлюднено на «Урядовому порталі», бланк декларації про доходи громадян зазнав деяких змін. Зокрема, у подальшому українцям не доведеться вказувати жодних чисел доходів, а лише вид доходу – пенсія, стипендія чи заробітна плата – із зазначенням організації, яка їх надає. Суми доходів органи соцзахисту отримуватимуть безпосередньо від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду.

Окрім цього, постановою визначено - для призначення житлової субсидії не включати до сукупного доходу громадян окремі види доходів. Зокрема, благодійну допомогу, одноразову допомогу, яка надається або Урядом, або органами місцевої влади, одноразову допомогу до 5 травня, допомогу на оздоровлення, одноразову матеріальну допомогу інвалідам, грошове забезпечення військовослужбовців, які беруть участь в АТО, тощо.

Відповідно таким чином, за словами Міністра соцполітики Павла Розенка, зникає потреба вводити штрафні санкції за помилки, які допускають громадяни при підрахунку доходів. Тож, постановою ця норма також скасовується. Натомість у декларації залишається примітка: «Я усвідомлюю, що в разі подання мною у неповному обсязі або недостовірних відомостей про осіб, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні/будинку, їх доходи і витрати мені може бути відмовлено у призначенні житлової субсидії або припинено її надання. У такому разі зобов’язуюся повернути надміру перераховану (виплачену) суму житлової субсидії».

При цьому документом також надано можливість призначати субсидію за бажаннями громадян відповідно до доходів не за попередній календарний рік, а за попередні три місяці, а для пенсіонерів – за останній місяць. Це, сподіваються у Міністерстві, урегулює проблеми, які виникали під час призначення субсидії людям, доходи яких з набранням чинності «бюджетного пакету» змін до законів були значно урізані.

Врегульовано і питання визначення доходу фізичних осіб підприємців. Зокрема, з набранням чинності постанови №475, для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць буде враховуватися дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб за цей місяць, для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, — двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб, для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, — трьох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Водночас постановою вирішується і питання, котрі виникають у родин під час раптової смерті власника житла. Так, у разі смерті власника житла, змінами передбачено «призначення субсидій за рішенням комісії на одну із дієздатних осіб, яка на момент смерті власника була в ньому зареєстрована».

Окрім того, розширено права місцевих органів влади, місцевих комісій приймати рішення щодо надання субсидій у спірних питаннях. За словами Міністра соцполітики Павла Розенка, таких виникає чимало і у постановах Кабміну їх усі виписати неможливо, тому ними займатиметься влада на місцях.

Поряд з цим постановою було надано право управлінням соцзахисту встановлювати субсидії на склад осіб, які вказані у декларації, у разі, якщо вчасно не надійшла інформація про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб.

Примітно, внесення відповідних змін не означає, що діючі бланки декларацій втратять чинність. Постановою передбачено, що вони також можуть використовуватися громадянами, але з умовою врахування зазначених нововведень.

Новими бланками Кабінет Мінстрів зобов'язав відповідальні міністерства забезпечити громадян до 1 вересня та 1 листопада.

При цьому, коли набудуть чинності зміни, передбачені постановою №475, залишається загадкою. Під час прес-конференції Павло Розенко обіцяв, що відповідна постанова буде опублікована в «Урядовому кур’єрі» 11 липня, однак цього не сталося. Натомість 13 липня директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко оголосив нові строки. «Схема розроблена, схвалена та буде впроваджена в серпні 2015 року» - зокрема сказав він у ході зустрічі з представником Групи підтримки Європейського Союзу для України.

Нагадаємо, у державному бюджеті передбачено понад 24 млрд грн на надання субсидій населенню. У Мінсоцполітики сподіваються, що цієї суми вистачить на 3,5 млн родин. Якщо ж попит буде більшим, обіцяють вирішити питання шляхом внесення змін до державного бюджету на поточний рік.

На сьогодні в Україні, за інформацією Мінсоцполітики, за новою процедурою вже отримують субсидії 1,5 млн сімей. При цьому відсоток відмов з надання субсидій становив 3%, тоді як у попередній системі за аналогічний період рівень відмов становив 40-50%.

Джерело: Україна комунальна