Помилки, допущені батьками при вихованні дитини, можуть негативно позначатися на її психоемоційному стані, поведінці, сформувати комплекси і стати причиною проблем в спілкуванні з однолітками. Тому вам необхідно знати, які 5 помилок не можна допускати, виховуючи своє улюблене чадо.

Зрозуміти, що ви робите щось неправильно при вихованні дитини, зазвичай нескладно: просто поспостерігайте за нею. Так, якщо малюк або підліток став занадто активним або спокійним і замкнутим, вразливим і дратівливим, надмірно вразливим, а також з'явилося багато страхів, то це ознака того, що  щось пішло не так.
 
Помилка № 1. Категоричні заборони
 
Деякі батьки своїми заборонами і табу не дають дитині права голосу і вибору. Це одна з найгрубіших помилок батьків у вихованні. Так, потрібно давати малюкові можливість заявити про свої потреби, знайти шляхи вирішення проблеми або привести аргументи, чому ви йому щось не дозволяєте. Наприклад, ви не дозволяєте дитині вибігати на дорогу: поясніть йому, які можуть бути наслідки (аварія, травми, лікарня або навіть те, що його можуть у вас забрати за неналежне виконання батьківських обов'язків).
 
Помилка № 2. Зайва вимогливість
 
Якщо ви будете занадто багато вимагати від свого чада, то згодом він стане дратівливим, впертим і зовсім не буде чути ваші прохання, умовляння і вимоги. Краще знайти такий підхід до дитини, щоб ваші вимоги не просто виконувалися, а ставали його внутрішніми переконаннями або звичками. Наприклад, застеляти ліжко, вмиватися і снідати вранці можна не змушувати, а робити це разом з дитиною, формуючи його щоденні звички.
 
Помилка № 3. Нотації і порівняння з іншими дітьми
 
Нотації - не кращий спосіб донести дитині, що вона не права в тій чи іншій ситуації. До них можна іноді вдаватися, але якщо ви будете щодня це робити, то вони просто втрачають виховну цінність і зазвичай призводять до дитячого протесту. Також ні в якому разі не можна дитину порівнювати з іншими дітьми, тому що вона - індивідуальність. Будь-які порівняння з іншими призводять до ненависті до того, з ким його порівняли, комплексам неповноцінності і проблем зі спілкуванням дитини з батьками, адже вони її вважають гірше інших (в її розумінні).
 
Помилка № 4. Гіперопіка
 
Якщо ви занадто опікаєте своє чадо, це може привести до ряду негативних наслідків, таких як неврози, проблеми з соціалізацією (у дитини будуть складності в спілкуванні з однолітками), невміння досягати поставлених цілей, постояти за себе і висловити свою думку. Тому з самого раннього віку слід давати дитині можливість проявляти свою самостійність і індивідуальність.
 
Помилка № 5. Надмірна вседозволеність
 
Це ще одна крайність, яку допускати не варто: якщо дитині на першу вимогу все приносять на тарілочці, то вона буде не готова до найменших життєвих труднощів і не зможе добиватися поставлених цілей і вирішувати свої проблеми. Розбалувані діти сильно схильні до неврозів, мають завищену самооцінку і не готові проявляти самостійність.