1 травня у Трускавці на Львівщині відкрився реабілітаційний центр «Модричі», де реабілітацію можуть проходити пацієнти з ураженнями головного мозку та травмами хребта.

Центр запрацював на базі санаторію «Вернигора». Це унікальний для України заклад. Там облаштовано 24 місця для проживання людей з обмеженими фізичними можливостями найважчої категорії, тобто дизайн номерів адаптовано таким чином, щоб люди на візках могли вільно пересуватися, а також, наприклад, самостійно користуватися ванними кімнатами.

Загалом реабілітаційний центр «Модричі» розрахований на прийом до ста людей з різними категоріями травм. Тут надається повний спектр реабілітаційних послуг, у тому числі є спеціально обладнаний тренажерний зал, а також басейн. Окрім того, людей на візку навчають, як пересуватися по вулицях, долати різні архітектурні перешкоди, спускатися по сходах і т. п.

У центрі вже почали проходити реабілітацію троє учасників АТО. Це молоді хлопці родом з різних регіонів України, які отримали вогнепальні поранення близько року тому. Раніше з ними вже працювали фахівці у Львівському військовому госпіталі.

«Ці хлопці отримали в госпіталі реабілітацію першого рівня, і коли вони вже є медично стабільні, тут для кожного обирається індивідуальна програма реабілітації. Комусь і два тижні достатньо, а комусь потрібні довгі місяці», – розповідає реабілітолог Мар’яна Гординська.

Вона наголошує, що головна їхня мета – це унезалежнити пацієнта від реабілітації, навчити його таким побутовим навичкам, щоб у подальшому житті він був самостійним. «Ми хочемо, щоб слово «пацієнт» далі в їхньому житті не звучало, щоб це були активні, абсолютно повноцінні члени суспільства, які продовжують те життя, яке було до АТО. Наш девіз – немає нічого неможливого. І ці хлопці, з якими ми тут працюємо, вже активно займаються спортом, вміють плавати. Насправді дуже важливо навчити людей, які реабілітовуються, бути самим для себе інструкторами. Тобто розуміти, що робити вдома, на вулиці, як себе поводити в суспільстві. Також ми працюємо з родичами, які доглядають за людьми, що мають важкі травми. Сім’я має знати не тільки як правильно допомогти, але і як правильно не допомогти, щоб хлопці вчилися самі давати собі раду і почували себе самостійними», – пояснює Мар’яна Гординська.

Перші три пацієнти проходять реабілітацію у центрі «Модричі» безкоштовно – за рахунок благодійного фонду власника закладу Ростислава Мельника. Він розповів, що їхній фонд і в подальшому буде допомагати учасникам АТО, а водночас шукатиме шляхи до залучення державних програм, щоб ще більше людей могли отримати допомогу.

«Разом з іноземними консультантами ми розпланували правильну реконструкцію частини цього закладу під реабілітаційний центр. Усі наші реабілітологи мають іноземні сертифікати. Я радий, що нам вдалося підібрати таку професійну команду, щоб проводити фахову реабілітацію як учасників АТО, так і інших людей, в яких є такі ж проблеми. Поки що ми будемо фінансувати з власних ресурсів. Зрозуміло, що ми не зможемо охопити всіх, але частину людей ми будемо лікувати за рахунок благодійного фонду. Проте я думаю, що ми знайдемо контакт і з Міністерством соцзахисту, і з медичними напрямками Міноборони, і все-таки якесь додаткове фінансування державою буде виділено», – зазначив Ростислав Мельник.

У відкритті реабілітаційного центру взяли участь також представники влади, зокрема, голова Львівської обласної ради Петро Колодій і голова Львівської ОДА Олег Синютка.

«В області вже діє програма допомоги учасникам АТО. Оцінивши ситуацію, ми будемо доповнювати цю програму як видами фінансування, так і розміром фінансування. Саме про це ми сьогодні говорили тут з головою обласної державної адміністрації», – повідомив Петро Колодій.

Ректор Львівського державного університету внутрішніх справ, координатор батальйону «Львів» Валерій Середа розповів, що вони вже тривалий час співпрацюють з благодійним фондом Ростислава Мельника в питаннях забезпечення і допомоги бійцям.

«Те, що ми тут побачили сьогодні, це дуже важливий прояв громадської відповідальності стосовно тих людей, які свідомо жертвували собою заради нашої держави, заради нашого майбутнього. Так само суспільство тепер повинно не задумуючись віддати їм усе. Їх не треба шкодувати, їх треба прийняти назад у суспільство, бо вони є повноцінні наші співгромадяни і ми повинні створити для них усі необхідні умови», – додав він.



pic

pic

pic

Джерело: "ZIK"