Молода вихователька з Рівного за майже рік роботи в дитячому садку встигла зрозуміти, які переваги дає їй професія. Та якщо думаєте, що працювати з малечею - це легко, ви помиляєтесь. Є в цій роботі свої "підводні камені", які доводиться оминати вихователям, які люблять свою роботу.

Спочатку рівнянка розповіла про позитивні сторони роботи в дитячому садку.

Робота вихователя – державна, позмінна.

Не сидяча, рухлива, що дуже важливо у наш час. Офісні працівники після роботи часто ходять у спортивні зали для підтримання рухової активності. Вихователь же впродовж дня проводить ранкову зарядку, фізкультхвилинки, гімнастику пробудження, рухливі ігри тощо.

Прогулянки на свіжому повітрі двічі на день в літній період, один раз – в зимовий.

Постійне самовдосконалення, адже вихователь – зразок для дитини. Щодня педагог має пам'ятати, що дитина приходить у дошкільний заклад не тільки для того, щоб погратися, але й розвивати мовлення, мислення, уяву, фантазію, естетичний смак, дрібну моторику рук тощо. Не секрет, для того, щоб дитина почула і засвоїла нову інформацію, вихователь має зробити заняття цікавим, тобто має передбачити ефективні форми роботи, підшукати інтерактивні методи, проблемні ситуації.

Тішить рівнянку і тривалість відпустки - має вона 42 дні для відпочинку від роботи, а вчителі-дефектологи – 56.

Не тільки діти вчаться у вихователя, а й вихователі у дітей. А від кого ще можна перейняти позитив, легкість, безпечність.

Хоча хорошого в професії знайшлось багато, не змогла забути вихователь і про негативне:

Невелика заробітна плата.

Інколи тяжко знайти підхід не тільки до дитини, але й до батьків. Навчально-виховний процес у дитячому садочку ефективний тоді, коли не тільки педагогічний колектив, а й батьки займаються дитиною, належним чином приймаючи до уваги поради вихователів.

Робота вихователя не закінчується о 18:00. Після того, як вихователь закрив групу, вдома потрібно і цікавий конспект написати, і підготувати проект, порадники для батьків, перспективний план, виготовити дидактичний матеріал…

Велика відповідальність за життя та здоров'я дитини.

Особливо доводиться дбати вихователям про здоров'я - не тільки дитяче, а й своє, адже чим хворіють діти у групі, тим і вихователі.