Рівні можливості для всіх чи пандуси для галочки? Тема не нова. Доступність установ та організацій для інвалідів-візочників насправді дуже низька. Багато прикладів непотрібно. Ми обрали лише три установи, до яких потрапити людям з обмеженими фізичними можливостями у Рівному практично неможливо.

Перша. Житлово-комунальне підприємство. Людині на інвалідному візку до цього ЖЕКу навряд чи вдасться потрапити. Пандусу немає. Рухаємось далі.

Міська поліклініка №3 на вулиці Макарова. До одного з входів ведуть декілька рівнів сходових клітин. І щось... схоже на пандус є. Однак без поручнів та сторонньої допомоги людина на візку не підніметься. Поруч, біля іншого входу, пандус є. Кут ухилу начебто непоганий і поручні присутні, однак поверхня пандусу вже давно потребує ремонту та нагадує бездоріжжя.

І остання установа - Рівне нська міська рада. Тут пандус є. І навіть поручні. Та потрапити усередину насправді неможливо, говорить заступник голови міського товариства інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату Петро Буткевич.

А навіть якби можна було по ньому заїхати, говорить чоловік, то вже у фойє людину зустрінуть нові сходи. І таке чи не усюди.

Погано, коли немає пандусів. Але так само погано, коли вони є, однак скористатись ними інваліди з порушенням опорно-рухового апарату не можуть.

Хто має контролювати наявність пандусів біля установ та організацій і відповідати у разі їх відсутності або невідповідності згідно норм, намагався зрозуміти і рівнянин Петро Поліщук. Відповіді на ці питання шукає з 2012 року.

Свої пояснення у письмовому вигляді надає і заступник міського голови Рівного Руслан Шевчук. Говорить уся проблема у відсутності повноважень:

"Щоб нести відповідальність за відсутність або незручність пандусів для інвалідів необхідні засоби впливу. Приблизно до 2009 року, до створення Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівному і по всій Україні процеси контролю за встановленням пандусів були покладені на органи місцевого самоврядування. У Рівному контроль здійснювало управління містобудування та архітектури. Однак, з моменту створення ДАБІ контроль по даному питанню повністю втрачено. При видачі містобудівних умов і обмежень, що входить до сфери повноважень управління містобудування та архітектури місто прописує обов'язковість встановлення пандусу, а в місцях де це неможливо - кнопку виклику. Надалі при розробці проекту проектант повинен врахувати вимогу і запроектувати пандус згідно вимог державно-будівельних норм. З початку виконання робіт і включно із введенням в експлуатацію об'єкту місто не може контролювати дані вимоги. Ця сфера лежить на плечах державної архітектурно-будівельної іспекції."

Після внесення змін до законодавства щодо децентралізації повноважень в експлуатацію не будуть вводитись об'єкти, біля яких немає пандусів або такі пандуси, які не відповідають нормам, - підсумував Руслан Шевчук.