Це питання хвилює багатьох батьків. Не бажаючи враховувати потреби дитини, матусі починають крутитися біля своєї дитини і вмовляти: «одну ложку за маму», «одну ложку за тата»…І буває іноді доходить до погроз: «не з’їси, ніяких мультиків, ніяких ігор, цукерок!» і так далі.

І психологи, і гастроентерологи вважають, що нічого доброго з як змусити дитину їсти не вийде. Насильне годування загрожує неврозами. Адже виявляється психологічний тиск на дитину, його примушують робити те, чого він не хоче в цей момент. Змушуючи дитину, ми тим самим заважаємо йому вчитися розуміти свої потреби. Ми не прислухаємось до його потреб в даний момент.

Не треба заставляти дитину їсти краще привчити дитину режиму їжі і що корисно їсти а що ні.

1. Ну, по-перше, батькам треба постаратися не робити з цього глобальної катастрофи. Необхідно враховувати смаки дитини. Адже він має право не любити морквину або капусту, і не треба примушувати його їсти це тільки тому, що це корисно. Потрібно поступово привчати його до продуктів, які дитина не любить.

2. Не давайте дитині перекушувати! Дитина повинна зголодніти, а печивом або цукеркою він легко переб’є собі апетит.

3. Дуже важливо привчити дитину до триразового харчування: сніданок, обід і вечеря. Це основні прийоми їжі, які не можна пропускати. Тоді і з ШКТ все буде в порядку і у дитини виробиться звичка. А щоб виробити в нього таку звичку батькам самим потрібно намагатися завжди збиратися разом за столом і на столі повинна бути нормальна гаряча їжа, а не бутерброди або ще щось в цьому роді. Не потрібно змушувати дитину доїдати до кінця, коли він говорить, що наївся.

4. Ну і звичайно намагайтеся урізноманітнити й прикрасити їжу дитини! Готуйте йому з любов’ю кулінарні шедеври. Думаю, дитина буде в захваті, якщо мама подасть йому борщ, а зверху сметаною намалює смайлик і придумає йому веселу розповідь про смайлик. Або мама подасть дитині кашу, прикрашену смачними фруктами. Насправді дуже багато можна придумати, щоб виробити цю звичку їсти в поставлений час і їсти корисну і здорову їжу. Дитина Вам в цьому допоможе. Разом ви зможете стільки всього придумати і урізноманітнити своє харчування.

5. Більше гуляйте на свіжому повітрі! Після прогулянки на вулиці як ніколи розігрується апетит! Влаштовуйте пікніки на свіжому повітрі.