Дитина має виховуватися у сім'ї. Саме тому щороку все більше дітей Рівненщини отримують піклування у прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу. Та вистачає в області й дітей, які не можуть знайти спільної мови з прийомними батьками чи вихователями, а тому знову і знову повертаються до інтернату. І все б нічого, якби на утримання такої установи область не витрачала понад п'ять мільйонів гривень щороку. Що робитимуть із установою, де нині проживає одинадцять відмовних складних дітей?

Лише за десять місяців цього року на Рівне нщині взяли на облік 228 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. 194 з них влаштували у - прийомні сім'ї, будинки сімейного типу.

За словами Віктора Марчука, якщо раніше на Рівне нщині усиновлювали здебільшого дітей до трьох років, нині сім'ї знаходять і десятирічні. Навіть попри те, що цього року в області усиновили дитину з хворобою Дауна, влаштувати у сім'ю дітей з вадами здоров'я досить складно.

Якщо ж усі можливості влаштувати дитину у сім'ю вичерпані, її направляють до інтернатного закладу. Такий в області лише один - Олександрійська загальноосвітня школа-інтернат. Зараз там виховується одинадцять дітей. За 2014 рік до закладу не направили жодного вихованця. 60 чоловік штату та понад 5 мільйонів гривень щорічного фінансування на порівняно невелику кількість дітей поставило питання про доцільність існування закладу. Директор апелює: за статистикою часто стають непомітними долі дітей-вихованців закладу.

Вирішити долю закладу планують вже найближчим часом. Що це буде - перепрофілювання у звичайну школу або ж наповнення інтернату дітьми - поки невідомо. Свої пропозиції служба у справах дітей та керівництво закладу мають напрацювати упродовж десяти днів.