Взимку і чобітки на підборах, і черевики на товстій підошві можуть бути однаково слизькими. Щоб взимку в ожеледь не падати, потрібно купувати чоботи не з гладкою, а з рифленою підошвою. У ожеледицю намагайтеся уникати високих і нестійких каблуків з пластмасовими набойками – вони замерзають при низьких температурах і стають дуже слизькими. Важливе значення має і матеріал, з якого виготовлена підошва: краще, якщо це будуть гума або каучук.

Щоб максимально убезпечити себе в ожеледь, слід дотримуватися деяких рекомендацій.

Гумова профілактика

Найпростіший варіант – віднести взуття в найближчу взуттєву майстерню і попросити зробити "профілактику від ковзання". Вам наклеять на підошви та каблуки спеціальну гумову прокладку, яка оберігатиме взуття від ожеледиці.

Медичний пластир

Можна купити звичайний медичний пластир, відрізати від нього невеликі шматочки і наклеїти їх на підошву. Пластир добре перешкоджає ковзанню, але, на жаль, швидко намокає і відклеюється. Але передбачити, скільки часу пластир протримається на підошві, неможливо. Як правило, від декількох годин до двох-трьох днів. Тому непогано носити з собою запас пластиру, щоб можна було оновити наклейки поза домом.



pic

Повсть

Захист від ковзання можна зробити і зі старих непотрібних валянок. Для цього потрібно відрізати від халяви невеликі шматочки повсті і приклеїти їх водостійким клеєм або клеєм «Момент» на каблуки і підошви. Щоб клей на чоботях повністю просох, не виходьте в цьому взутті на вулицю протягом доби. Цей спосіб ефективно запобігає ковзанню, проте з часом повсть стирається.

Наждачний папір

Підошву старих чобіт можна натерти наждачним папером – нове взуття така профілактика від ковзання зіпсує. Крім того, цей кардинальний спосіб не буде настільки ефективним, як попередні, так як при активній шкарпетці підошва чобіт полірується природним шляхом і починає ковзати. Через кілька днів чоботи доведеться знову натирати.

Льодоступи

Якщо ожеледь дуже сильна, можна спробувати спеціальні протиковзкі накладки на підошву – льодоступи. Вони мають універсальний розмір, продаються у спортивних та господарських магазинах і надійно захищають від падінь.

В незалежності від того, яке взуття ви носите взимку в ожеледицю, пересувайтесь так, ніби на ногах надіті лижі. Бажано наступати на всю підошву і при ходьбі не піднімати високо ноги. Якщо є можливість, то краще не йти, а ковзати.

Під час ожеледиці намагайтеся йти не швидко, руки в кишенях не тримати, а балансувати ними при русі. По можливості потрібно вибирати найбільш безпечні ділянки доріжки і не забувати, що під снігом теж може бути лід.

Літнім людям рекомендується використовувати тростину з гумовим наконечником або спеціальну палицю із загостреними шипами.

Якщо ви послизнулися, постарайтеся присісти, щоб знизити висоту падіння. Щоб уникнути переломів при падінні, чи не виставляйте руку вперед, ноги намагайтеся тримати разом.

Намагайтеся йти, трохи нахилившись вперед. Не тримайте руки в кишенях і не обважують сумками, – рукам потрібна свобода рухів, щоб швидким помахом допомогти відновити раптово втрачене на слизькій доріжці рівновагу.

Врахуйте, що в сутінках легко посковзнутися навіть на рівному місці, не кажучи вже про крижаний тротуар.

Якщо відчули, що падіння не уникнути, спробуйте відкинути все зайве. Сумки, особливо якщо в них є щось б’ється, можуть тільки погіршити ваше становище. У момент падіння за лічені секунди постарайтеся максимально напружити м’язи, щоб вони амортизували удар, «згрупуватися», стиснутися в грудку: підберіть руки, втягніть голову в плечі.