На сьогодні одним із самих дешевих овочів на ринку є капуста. Її вартість за 1 кг не перевищує 2 грн.

Капуста здавна увійшла до нашого раціону харчування як повсякденна страва. Листя капусти білоголової на 80% складається з води. Інші 20% містять азотисті речовини, жири, вуглеводи, лізоцим, цукри, пектин, клітковину, органічні кислоти, фітонциди.

Також капуста містить велику кількість вітамінів. Це каротин (провітамін А), фолієва кислота, вітаміни групи В (В1, В2, В6), РР, Е, Р, К, вітамін U (противиразковий фактор). А за вмістом аскорбінової кистоти капуста може змагатись з лимонами та апельсинами.

І що дуже важливо, в пізньостиглих сортах вітамін С зберігається майже всю зиму. Окрім цоьго капуста містить і цілий комплекс мікроелементів — кальцію, заліза, магнію, фосфору та особливо багато калію.

Окрім того, що капуста є корисна, вона є неодмінним продуктом на нашій кухні.

Страв з капусти можна приготувати безліч. Сьогодні існує чимало оригінальних рецептів, що перетворюють цей звичайний овоч у вишуканий делікатес.

Квашена капуста



pic

Інгредієнти

капуста білокачанна 5 кг

морква 2 шт.

цибуля ріпчаста 2 шт.

сіль 80 г

перець чорний горошок 4 шт.

перець духмяний горошок 2 шт.

кмин 1 ч. ложка

Спосіб приготування:

Капусту нашаткувати (5 кг нашаткованої), моркву потерти, цибулю порізати півкільцями. Додати сіль, перці і кмин (за бажанням. За 2 тижні капуста готова.

Капуста тушкована



pic

Інгредієнти

капуста білокачанна 800-1000 г

морква 1-2 шт.

цибуля ріпчаста 1 шт.

перець болгарський 1 шт.

печериці 100 г

олія оливкова 4-5 ст. ложки

часник

сіль

Спосіб приготування:

Для початку підготувати овочі: вимити, почистити. Овочі порізати не дрібно: — капусту, перець — кубиками; — моркву — кружельцями; — цибулю — півкільцями; — зубчики часнику (3-4) розрізати навпіл. Гриби почистити, порізати пластиками та слегка підсмажити на олії. Викласти овочі шарами у вогнетривку форму (враховуючи, що їх об'єм після перших 15 хвилин значно зменшиться), посолити, поперчити та полити олією.

Поставити тушкуватись у духовку, яку розігріти до температури 200 градусів. Через 15 хвилин форму дістати, обережно перемішати овочі та повернути назад в духовку, а через 15 хвилин, знову дістати, перемішати і поставити в духовку ще на 15 хвилин. Останій раз перемішати додавши грибочки і поставити ще 15 хвилин до духовки. Смачна та ароматна капуста з овочами та грибами готова!

Тушкована капуста з грибами



pic

Інгредієнти

капуста білокачанна 0,5 шт.

сіль

перець чорний мелений

цибуля ріпчаста 2-3 шт.

гриби мариновані (або свіжі) 400 г

олія соняшникова

лист лавровий

паприка солодка мелена

сік лимона 0,5 шт.

зелень

Спосіб приготування:

Капусту шинкуємо. Цибулю нарізаємо кубиками. В глибокій сковороді розігріти олію і обсмажити в ній цибулю до прозорості. Викласти до цибулі капусту, додати півсклянки кип'яченої води і тушкувати під кришкою 20 хвилин. Підготувати гриби. Можна взяти як свіжі, так і мариновані. Свіжі гриби треба почистити, помити і попередньо зварити у підсоленій воді. Злити воду і обсмажити у вершковому маслі або олії. Це щодо лісових грибів, шампіньони просто обсмажити без відварювання. З маринованих грибів злити воду, дати їм обсохнути і теж трішки обсмажити. Капусту приправити сіллю, перцем, лавровим листом, меленою паприкою. Викласти до неї гриби, перемішати і тушкувати до готовності. Наприкінці додати сік лимону і зелень за смаком.