Що сьогодні за церковне свято святкують в Україні за новим календарем і кому моляться віряни — читайте в матеріалі.

Сьогодні, 4 червня, в православному календарі день пам’яті святого Митрофана, патріарха Царгородського. Був видатним духовним лідером, який жив у часи імператора Костянтина Великого.

Митрофан походив зі знатної родини; його батько, Дометій, був братом римського імператора Проба. Після переходу в християнство Дометій став пресвітером, а згодом і єпископом. Після смерті Дометія його сини Проб та Митрофан продовжили його справу.

Він був відомий своїм святим життям і мудрістю, що привернуло увагу імператора Костянтина Великого. Імператор взяв його до Рима, а потім переніс до Візантії (Константинополя), де Митрофан і був призначений Патріархом на I Вселенському Соборі 325 року.

Митрофан помер 326 року у віці 117 років. Його святі мощі покояться в Константинополі, у храмі, зведеному на його честь. Його велика праця та засади, які він поклав, зробили його символом єдності Церкви та мудрості.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ 4 ЧЕРВНЯ

  • Фіалка ввечері квіти розкрила — літо буде теплим і сонячним.
  • На сході сонця душно — чекайте на дощ.
  • Дощить — така погода ще 2-3 дні протримається.

Що сьогодні не можна робити
Наші пращури вірили, що ледарювати і пліткувати цього дня — великий гріх. Краще присвятити день роботі. Також заборонялося плескати когось по плечу — можна "наплескати" хворобу. Не можна купатися у відкритих водоймах — водяник шукає, з ким повеселитися, а тому може затягнути на дно.

Що можна робити сьогодні
Вважалося, щоб бути щасливим цього дня, потрібно багато працювати. А ще важливо поприбирати в оселі і запалити свічки ввечері — так можна накликати багатство та добробут.