Часто батьки маленьких дітей, які намагаються брати ложку лівою рукою, виявляють занепокоєння і намагаються їх перевчити. Насправді те, що до 5-річного віку дитина бере іноді ложку або ручку лівою рукою нічого не означає. До цього віку діти успішно використовують обидві руки для виконання потрібних дій. А якщо дитина старше 5 років віддає перевагу все виконувати лівою рукою, то можна за допомогою простого тесту визначити, чи не є вона шульгою. Для цього треба згорнути аркуш паперу в трубочку і попросити дитину через трубочку подивитися, якщо він докладе трубочку до лівого ока, то це око в нього є "ведучим". Не обов'язково говорити дитині для чого ви це робите, нехай він сприймає тест, як гру.

Як відомо з анатомії, мозок людини складається з правого і лівого півкулі. Права півкуля відповідає за творчі навички та образне мислення, а ліва півкуля - за абстрактне мислення і мову. Якщо у дитини домінує ліва півкуля, то вона буде правшею, якщо праве — лівшею. Тому шульги більш емоційні й довірливі. Вони хоч і схильні до спалахів гніву, але вважаються більш цілеспрямованими і наполегливими людьми. Також у таких людей спостерігаються схильності до живопису і музики.

Батьки повинні з розумінням ставитися до дитини, якщо вона виявився шульгою. Фахівці не радять змушувати дитину лівшу користуватися правою рукою, замість лівої. Батьки повинні показати, що у дитини просто цікава особливість.

Поради батькам, чиї діти виконують все лівою рукою:

1. Ніколи не шкодуйте дитини і, тим паче, не вважайте "ліворукість" недоліком. Наведіть приклади знаменитих людей, які були шульгами. Наприклад, скажіть йому, що Юлій Цезар, Наполеон, Ісаак Ньютон, Леонардо да Вінчі, Уінстон Черчиль, Марк Твен і англійська королева Єлизавета, теж все робили лівою рукою. Багато таких і серед спортсменів, у багатьох видах спорту "лівша" для команди дає величезну перевагу.

2. Враховуйте підвищену емоційність і збудливість у дитини, не ставте перед ним завищених вимог і не порівнюйте його з однолітками.

Такі діти погано справляються із завданнями на змальовування зображення, їм може бути важко утримувати рядок при письмі і читанні.

3. Необхідно вдома дитині створити умови, щоб йому було зручно грати і готувати уроки. Світло від вікна повинно падати з правого боку, а всі предмети знаходитися в положенні дзеркального відображення столу правші.

Батьки не повинні акцентувати увагу дитини на його "ліворукості" і створити умови прояву її індивідуальності. Завдання батьків дати дитині впевненість у тому, що в світі немає нічого непоправного і ті труднощі, які вона відчуває, тимчасові і з вашою допомогою — з ними впорається.