Ви хочете повноцінно відпочити у відпустці, отримати матеріальну допомогу на оздоровлення і повернутися на своє робоче місце без проблем? Скажете, це ваше законне право? А чи знає про це ваш працедавець? 18 червня у програмі "На часі" лікбез про те, як требі йти у відпустку та як відстоювати свої трудові права.

Гість студії - начальник Територіальної державної інспекції праці в Рівненській області Михайло Бузинарський.

Ведуча Руслана Броновицька.

В: Незабаром період відпусток, і в людей нерідко вини кають проблеми пов'язані з цим. Скільки часу на відпочинок, відповідно до закону, роботодавці зобов'язані надавати своїм працівникам? Зокрема, на приватних підприємствах?

М.Б.: На якому б підприємстві не працювали люди — вони мають право на відпустку тривалістю у 24 дні. Крім цього відпустка може бути і збільшена, але ні в якому разі не скорочена. Тому, я закликаю громадян слідкувати та контролювати це питання, аби їх не пошили в дурні роботодавці. Також, хочу зазначити, відпускні кошти повинні видаватися людям за три дні до відпустки. Це — середньомісячна зарплатня. Якщо гроші виплачують пізніше, ніж це передбачено законом — це вже є порушенням трудового законодавства.

В: Кому може бути збільшена відпустка?

М.Б.: Є різні категорії працівників, які заслуговуюють на зібльшену відпустку. Наприклад, мати яка виховує двох дітей, яким ще не виповнилося п'ятнадцять років, має право на додаткові відпочинок, тривалчстю у сім днів.

В: Що робити людям, трудові права яких порушено?

М.Б.: Вони можуть звернутися зі скаргою до профспілки підприємства, або ж відразу до нашої інспекції. Тоді вже ми будемо вирішувати проблему працівників. До речі, за п'ять місяців цього року до нас звернулося 1168 громадян за допомогою. У понад половині випадків ми підтвердили порушення їх трудових прав.

В: Якощо ви знаходите порушення у роботі підприємств, що робите далі?

М.Б.: Якщо на якомусь підприємстві заборгували прцівникам зарплату, наша комісія досліджує причини цієї ситуації. Якщо ж ми виявимо, що у керівництва була можливість розрахуватися з людьми, тоді винуватців притягують до відповідальності. Також ми проводимо повторні перевірки. І якщо порушення законодавства і далі повторюється — до справи беруться вже силові структури.