Не встиг Уряд України прийняти Порядок електронного адміністрування ПДВ, як «прогресивні» журналісти та економісти почали кричати про чергову «податкову аферу».

Мовляв бізнес змушений буде у січні 2015 року сплатити податкові зобов’язання (17% від обсягу реалізації), а податковий кредит з ПДВ отримає аж у лютому?

А що власне не так? Хіба я у січні, купуючи літр молока, не заплачу супермаркету 6 грн. за молоко та ще 1,2 грн. ПДВ, всього 7,2 грн.

То чому сплачений мною ПДВ не повинен у січні іти до бюджету.

Бо супермаркет купує молоко не у виробника по 5 грн., а у пов’язаного посередника по 7,15 грн., заробляючи в подальшому нібито по 5 коп. на літрі.

Мій батько в селі здає молоко по 2 грн. за літр без ПДВ.

Переробник та куча посередників піднімають ж ціну молока більш як утричі, до тих самих 7,15 грн., та постачають молоко супермаркету уже з доданою вартістю, податок з якої складатиме 1,19 грн. Таким чином супермаркет «чесно» сплачує до бюджету 1,20-1,19=0,01 грн. ПДВ, а решту суми (1,19 грн.) нібито мають сплатити переробник та посередники.

Якщо там, у ланцюгу постачання, ПДВ сплатять, то й супермаркет отримає право на податковий кредит. Якщо ні, то за нової системи мої 1,20 грн. підуть до бюджету, а от ті 1,19 грн., які супермаркет сплатить несумлінному посереднику, не дадуть супермаркету права на податковий кредит.

Тому всі супермаркети повинні до січня вивчити своїх постачальників і купувати хліб, молоко, сир, зубну пасту, пральний порошок у виробників або їх офіційних представників, а не у сумнівних підприємств з керівником, бухгалтером та засновником у одній особі, який до того ж не отримує офіційної зарплатні на своєму підприємстві.

Не менш стурбовані й експортери зерна, сухого молока, соків, та інших «селекціонерів», у яких ПДВ «виростає» навіть на чорницях і лисичках.

Отож до січня, панове комерсанти, почистіть свої ланцюги від слабких ланок і нумо жити по-новому. А ПДВ з найбільш корумпованого стане найпрозорішим податком.