Завтра, 21 жовтня о 9.30 біля приміщення Рівненської ОДА (Майдан Просвіти, 1) відбудеться акція пацієнтів із різними смертельно небезпечними хворобами «Чорний вівторок».

О 9.30 відбудеться брифінг за участю: Юрія Лазаревича, голови обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»,пацієнта, котрий хворіє небезпечним для життя захворюванням, та мами хворої дитини, яка потребує дорогих препаратів.

Тендери на закупівлю ліків за державний кошт у 2014 році повністю провалено державою. За 16 днів із відведених 21-го Кабінетом Міністрів України на термінову закупівлю ліків для важкохворих українців, Міністерство охорони здоров’я спромоглось закупити лише 6 % від необхідної кількості медикаментів. Домовленості були досягнуті по 17 із 296 лотів, які повинно закупити міністерство цього року.

Це означає що хворі на онкологію, туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити, фенілкетонурію, муковісцидоз, пацієнти, які потребують гемодіалізу, та з іншими смертельними недугами, – всі вони покинуті державою напризволяще. Якщо не змінити ситуацію, що склалася, – вони помруть.

У цей самий час по 20 регіонах України під стінами обласних державних адміністрацій відбудуться схожі заходи – траурні акції протесту.

Нагадаємо, що 3 тижні тому сотні пацієнтів та громадських активістів пікетували Кабінет Міністрів України з вимогою провести закупівлю ліків для смертельно хворих українців. Вони принесли сотні пар взуття, яке символізувало смерті пацієнтів, якщо уряд не зможе провести тендери на закупівлю ліків за державний кошт цього року. Відповідно до сайту державних закупівель, на той час Міністерство охорони здоров’я провело лише 20 % необхідних тендерів. 80 % ліків же не були придбані.

Результатом цього громадського виступу стали відсторонення від виконання повноважень Міністра охорони здоров’я Олега Мусія та звільнення голови Тендерного комітету міністерства Руслана Салютіна. Виконуючим обов’язки міністра було призначено Василя Лазоришинця, якому відвели 21 день, а саме до 21 жовтня, щоб провести всі тендери на закупівлю ліків.