Ми платимо — ви будуєте. Нові школи, садочки, сучасне медичне обладнення, газифікація сіл, реконструкція систем опалення — цим всім може пишатися Острожчина. Кошти на осучаснення району надходять від Хмельницької атомної станції, адже Острозький район повністю входить у 30-кілометрову зону. Що нового з'явилося в Острозі після будівництва 2-го енергоблока та чи не проти острожани добудови третього та четвертого — дізнавалася Анна Яцук.

Острозький район — один із семи, які входять у 30-кілометрову зону Хмельницької атомної електростанції. Державних установ у районі чимало, а от приватних підприємств майже немає. Тому якби не атомка — місцевий бюджет майже не було б чим наповнюати, кажуть місцеві чиновники.

Завдяки Хмельницькій електростанції громада Острога змогла подолати чимало наболілих проблем. Найперше — реконструювала пологовий будинок. Тепер це сучасне триповерхове приміщення з просторими та зручними палатами, кімнатами для персоналу та автономним опаленням. ХАЕС для цього виділила більше двох мільйонів гривень. Також з напівзруйнованого корпусу інтернату збудували сучасний дитячий садочок. Відкрити його збираються вже незабаром. А у третій загальноосвітній школі збудували спортивний зал та реконструювали декілька приміщень.

Крім цього, за кошти атомки і місцевим чиновникам стало комфортніше працювати — у міській раді реконструювали дах. Та найбільше острожани пишаються відновленням центральних доріг міста. На це нетішинські енергетики виділили півтора мільйона гривень.

Кошти атомників допомогли і селянам Острозького району. Так, до багатьох сіл був проведений газопровід та газифіковано школи. Добудову третього та четвертого блоків на Хмельницькій атомній електростанції острожани підтримують. Адже 5 % від вартості добудови піде на соціальні об'єкти зони спостереження.

За підрахунками міського голови Острога, місто отримає 40 мільйонів гривень, а район - 90. Чиновники вже знають на що витратять кошти.

Острожани сподіваються, що їхні плани втіляться в життя вже скоро, а Хмельницька атомна електростація, як завжди, не залишиться осторонь.