Використання мобільної електроніки на борту пасажирського літака завжди обмежувалося строгими правилами. Донедавна власники смартфонів, планшетів і мобільних телефонів під час зльоту й при заході на посадку були зобов'язані або відключати свої пристрої, або ж активувати «режим польоту», при якому блокувалася робота радіомодуля. Однак члени Європейського агентства з авіаційної безпеки (EASA) вирішили переглянути встановлений порядок щодо використання мобільної електроніки в літаках і внесли в нього суттєві коригування.

Згідно з новими правилами, пасажири рейсів над територією Європи тепер не зобов'язані міняти режим роботи своєї електроніки протягом всього часу з моменту посадки на борт і до прибуття в пункт призначення. Фахівці EASA порахували, що в перемиканні смартфонів і планшетів в «режим польоту» відсутня будь-яка необхідність, так як все встановлюване в літаку обладнання зобов'язане мати захист від перешкод сторонніх пристроїв. Перевірка наявності та працездатності подібних технічних засобів захисту на всіх своїх літаках зобов'язана контролювати компанія-авіаперевізник.

Варто відзначити, що нові правила були сприйняті схвально найбільшими європейськими компаніями, які здійснюють регулярні авіарейси. Приміром, німецька Lufthansa висловила бажання якомога швидше закінчити з усіма необхідними перевірками і надати своїм клієнтам можливість користуватися смартфонами, планшетами та ноутбуками протягом всієї подорожі.

Представник Агентства з авіаційної безпеки додав, що перевізники залишають за собою право встановлювати обмеження на роботу мобільної електроніки в приватному порядку і за своїм розсудом.

Джерело: enGadget