Нещодавно відвідав з батьком один з лікувальних закладів Рівного, підпорядкований обласній «народній раді».

Не буду тримати інтригу. За два десятихвилинні дослідження плюс двогодинне сидіння в чергах батько «поздоровшав» на 150 грн.

В одній черзі перед нами кабінет лікаря пройшли 10 хворих по 100 грн., в другій – 8 по 50 грн.

Сумарно на протязі 2-х годин на наших очах з кишень хворих до інших кишень перекочувало близько півтори тисячі гривень. Враховуючи, що таких кабінетів у лікувальному закладі не два і навіть не двадцять, щоденний «дохід» установи або окремих її посадових осіб становить десятки тисяч гривень, а річний вимірюється мільйонами.

А ще батьку треба готуватися до операції (1 – 2 тисячі гривень).

При цьому ми всі робимо вигляд, що медицина безкоштовна, а лікар може жити на зарплату у дві-три тисячі гривень.

За тиждень до «лікування» батько страхував корову. Щоб отримати відшкодування у сумі 5 тисяч гривень у разі настання страхового випадку, батько заплатив разовий платіж – 200 грн.

Тобто якщо підняти громадян України до рівня великої рогатої худоби, мій батько міг би спокійно щомісячно платити 20 гривень страхового внеску, а в разі захворювання страхова компанія покрила б витрати на суму до 5 тисяч гривень.

При цьому батько зміг би вибрати не комунальний, а приватний лікувальний заклад, де б він не тратив час у чергах.

Як перейти до страхової медицини?

Законом України визначаємо обов’язкове медичне страхування. Громадянам пропонуються різні страхові пакети. Найпоширеніший – соціальний (для дітей, соціально незахищених осіб, пенсіонерів) – 100 гривень на місяць. Стягується з пенсій, соціальних виплат. Щоб не було протестів – приурочуємо чергове збільшення пенсій та соціальних виплат на 100 грн. саме під цю реформу.

В кожній області реєструємо профільну комунальну страхову компанію, яка укладає договори з усіма мешканцями, роботодавцями, лікувальними закладами та аптеками області, видає пластикові картки мешканцям та лікарям.

Кожен відвідує лікарню зі своєю карткою. При призначенні платних процедур та виписуванні рецептів на ліки списання коштів здійснюється з картки клієнта.

За кожною лікувальною установою та аптекою закріплений страховий агент, який в разі необхідності за півгодини прибуде для урегулювання конфлікту. Разом із запровадженням страхової медицини необхідно підвищити зарплати лікарям та медичному персоналу, оскільки тіньових грошей більше не буде.