Результати місячного протистояння колективу РЗВА з керівництвом

Час та місце: РЗВА, м.Рівне , 4 вересня 2014

Майже місяць на РЗВА відбувалось протистояння колективу та керівництва, яке на забаганку російських інвесторів хотіло буквально за одну неділю провести скорочення більше ніж на 50%.

Не враховуючи інтереси працівників РЗВА та використовуючи відвертий грубий тиск і навіть протизаконні накази, недолуге керівництво ( в.о. директора Процюк В., заст. директора Харченко Ю.) намагалось подавити невдоволення такими рішеннями.

На захист інтересів колективу РЗВА та їх трудових прав стали спочатку грамадські активісти міста від радикальних політичних сил, а потім до цього нарешті долучилась і влада . На підприємстві побував голова обласної державної адміністрації Рибачок С.Л., який пообіцяв юридичну допомогу і залучив до вивчення ситуації на підприємстві та законності прийнятих рішень по раптовому скороченню декілька коміссій. Приїздили на підприємство і представники інвестора.

В результаті спільних зусиль незаконний наказ про раптове загальне скорочення, а також наказ-помста про персонально скорочення активістів били відмінені. Натомість 28 серпня ( через місяць з початку протистояння) був випущений інший наказ про скорочення, в якому були дотримані всі потрібні юридичні моменти передбачені відповідними законами. Була дотримана головна вимога закону – попередження за два місяці ( а не за один-два дні, як хотіли спочатку!) про істотну зміну умов праці, тобто про скорочення. А це значить, що масово скоротити працюючих можна тільки на початку листопада, якщо вони самостійно і з власної волі не погодяться на інші умови. Але і цей наказ був складений досить ізуїтськи (дивіться текст на фото). Чого тільки вартий пункт про роботу всього 4 години на тиждень. Звичайно, що на такі умови майже ніхто не погодиться. Тобто наказ складений таким чином, щоб підштовхнути працюючих самостійно звільнитись, що вже і почалось.

В списки скорочуваних потрапило майже 60% всіх працюючих на підприємстві. Скорочують навіть цілі відділи та бюро, що може позначитись в подальшому на можливості нормально працювати. Але були зроблені і висновки щодо в.о. директора Процюка В., який показав свою нездатність і не фаховість, як керівник, особливо в частині вміння і розуміння, як потрібно працювати з колективом і адекватно реагувати на його вимоги. Його так і не затвердили на посаді директора. 4 вересня колективу РЗВА представили нового директора зі сторони.

Конфлікт майже вичерпано (чи вичерпано?). Але масове скорочення буде проведено. Подальша доля РЗВА під великим питанням. Виживе це підприємсто в майбутньому, чи ні – невідомо. Колективу залишається тільки сподіватись на краще.

Представники РЗВА.



pic



pic