Найкращим контролером для нової влади є насправді не совість «нових – старих» чиновників, а розвинуте громадянське суспільство. Але вихід на Майдан і багатоденне стояння можна розглядати тільки як крайній спосіб впливу на владу у випадках кричущої несправедливості. Щоденно ж тримати владу у тонусі можна запровадивши, наприклад, рівновіддалений від усіх політичних партій Інтернет-ресурс «Запитай у влади» з розділами:

- запитай у Президента …

- запитай у Прем’єр-міністра …

- запитай у міністра оборони …

- запитай у Генерального прокурора …

- запитай у мера міста …

- запитай у губернатора …

Кожен, хто авторизується в ресурсі, зможе поставити своє запитання у відповідному розділі та проголосувати за запитання інших учасників. Якщо якесь питання набере більше 100 (200 … 500) голосів, адміністратор ресурсу зобов’язаний направити його адресату в порядку Закону України «Про звернення громадян» чи «Про доступ до публічної інформації», про що зробити відповідну відмітку (дату направлення, номер листа).

Після одержання відповіді адміністратор має її оприлюднити та забезпечити можливість її коментувати.

Особисто я запитав би у Президента:

- коли буде оприлюднена програма реформ,

- коли місцева влада перейде до органів самоврядування,а у кожного з міністрів

– як від бачить реформування свого міністерства та терміни цього реформування.

Будь-яке питання, яке отримує більше голосів, повинне підніматися в переліку вверх. Можна зробити закладку «ТОП-20» – перелік 20 питань до різних органів, які набрали найбільше голосів, з можливістю проголосувати.

Я думаю, що такий ресурс, якщо його не узурпує якась політична партія чи навколо олігархічна сила (можна знайти уже зараз щось подібне у пошукових системах), зможе об’єднати людей у прагненні не дати владі забути про народ.

І це не буде «диванний майдан» для тих, хто боїться вийти на вулицю. Бо на вулицю треба йти не з гаслами «Не так», «Баба Яга проти», а з обговореними як з однодумцями так і з прибічниками іншої точки зору пропозиціями, що саме треба робити.