Не важливо, хто король. Допоки існує дракон, він завжди може згризти будь- який бізнес. Він тільки чекає команди «фас». Або не чекає..

Українську податкову систему сьогодні не лає тільки дуже лінивий або той, хто взагалі не платить податків. Основним її гаслом є: «Обібрати чесного, щоб було чим прикрити несплату нечесного».

ПДВ корумпований до краю. Чисельність так званих «податкових ям» вже досягає чисельності ям на дорогах.

Податок на прибуток не платить більшість юридичних осіб, хоч основною метою діяльності їх є саме отримання прибутку.

Податок з доходів фізичних осіб платять переважно наймані працівники, причому за них це роблять податкові агенти – працедавці, які не можуть від цього ухилитися.

Акциз наближається за корумпованістю до ПДВ.

Всі інші податки не такі значні за наповненням бюджету, щоб не можна було б пожертвувати і ними заради знищення дракона – Його королівської величності служби доходів і зборів.

І не важливо, хто король. Допоки існує дракон, він завжди може згризти будь-який бізнес. Він тільки чекає команди «фас». Або не чекає.

Бо «людський фактор» завжди є вирішальним, допоки система оподаткування залишається складною і заплутаною, тобто такою, як зараз.

Ми можемо це змінити. Достатньо скасувати більшість податків (ПДВ, на прибуток, на доходи фізичних осіб, всілякі платежі і збори, ренти) і ввести податок з надходження коштів на рахунок.

Платником цього податку буде той, хто отримує безготівкові кошти. До бюджету його перерахує у день надходження коштів податковий агент – банк, у якому відкрито рахунок.

Ставка – одна для всіх власників рахунків, десь 3-4% від суми находжень на рахунок. Її легко вирахують фахівці - економісти, поділивши суму находжень від скасованих податків до бюджетів за якийсь рік на суму надходжень на рахунки за той же рік.

Звичайно з введенням податку миттєво зникнуть ланцюги постачання, які включали по 5-10 фірм, адже кожного разу доведеться платити податок. Тому суми надходжень на рахунки зменшаться в рази.

Але що нам до зникнення десятків тисяч фіктивних фірм, які існували тільки на папері, управлялися з одного комп’ютера, а їх директори при мільярдних оборотах роками не нараховували собі зарплати.

Що робити бізнесу, у якого різниця між доходами і витратами нібито менше 4-х відсотків? Учитися у тих, які роками декларують збитки, але «працюють». Або зникнути.

Що робити експортерам, які звикли до бюджетної дотації у вигляді відшкодування ПДВ? Продавати свій товар в Україні, або робити його дешевшим, ніж аналоги за кордоном.

Що робити всім іншим?

Жити спокійно, знаючи, що скільки б у тебе рахунків не було, щойно отримавши на них кошти, ти вже сплатив належний податок. Ти нічого не повинен декларувати, ніяких документів не повинен збирати і зберігати. Тому податкова до тебе більше не прийде.

Щоб не було спокуси користуватися готівкою – на всі операції зняття готівки треба ввести податок на зняття готівки – вдвічі більший за податок на надходження коштів на рахунок.

Тому той, хто купує товари, роботи, послуги за готівку – платитиме більший податок.

Для зручності власників кредитних карток можна протягом недовгого часу зажадати і досягти того, щоб у кожному бутіку, кіоску, таксі, пункті ремонту взуття, сільському магазині були апарати для зчитування карток. Банки змагатимуться між собою за право надати їх малому бізнесу в оренду чи продати за символічну гривню.

Щоб стимулювати безготівковий обіг, можна встановити заборону на продаж товарів, робіт, послуг за готівку на суму понад 1000 грн.

Можуть виникнути проблеми з оподаткуванням надходження кредитних коштів, помилкових перерахунків, інвестицій. Та ці проблеми будуть урегульовані окремими чітко виписаними нормами.

Головне, що ми досягнемо цим зникнення усіляких «схем», «ям», «конвертів», збиткових підприємств, разом з їх організаторами, а також окремих нечесних податківців, які і придумали ці поняття щоб тиснути на одних, не помічаючи інших. А кримінальну відповідальність за ухилення від сплати податків нестимуть тільки ті, хто оминатиме надходження коштів на рахунок. Таких вирахувати буде легше, ніж зараз.

Хто ж працюватиме прозоро – житиме спокійно у світі без дракона.