Люди бояться потенційного нового власника і називають його рейдером. Опиратися їм буде не так просто, адже новоявлені "рейдери" хоч і без зброї, зате з документами від Міністерства оборони. Тим часом працівники не отримували зарплатні близько року і тримаються за підприємство як за останню гарантію повернення своїх грошей. У шляхетні наміри новоприбульців вони не вірять. Кому й навіщо знадобився авторемзавод?

Про начебто рейдерське захоплення Рівне нського авторемонтного заводу стало відомо наприкінці вівторка. Тоді - у вечірніх сутінках - працівники підприємства зібралися на території з метою протистояти керівництву державного підприємства “Інвестжитло”, яке з’явилося для отримання статуних документів ремзаводу.

Вже наступного дня трудовий колектив підприємства вимагав зустрічі з членами комісії з реорганізації. Вони заявили: уся процедура передачі підприємства “Інвестжитлу”, розпочата у цьогоріч березні, з самого початку відбувалася з порушеннями. Не факт, що нове керівництво поверне борги із зарплати (а це 2 мільйони гривень) і не звільнятиме людей. А вчорашній поворот справи не на жарт їх схвилював.

Тим часом, члени реорганізаційної комісії до трудівників не поспішали - проводили виробничу нараду з керівниками цехів за зачиненими дверима. З журналістами теж були не дуже привітні.

А працівникам заводу порадили зайнятися роботою, а не зборами.

Пізніше директор ДП “Інвестжитло” Олег Динол не для камери назве дії працівників саботажем.

Втім, пан Динол наголосив: ніхто нікого звільняти не збирається. Більше того, “Інвестжитло” ніколи не стане власником майна заводу, доки не сплатить усі його борги, в тому числі і по заробітній платі. Це регулюється Цивільним кодексом України. Наразі ж керують ремзаводом не вони - а голова реорганізаційної комісії. На заводі ж - палко запевняв він - навпаки хочуть відновити виробництво. Так, як зробили це з “Одеським металообробним заводом”.

Крім того, зізнаються: за 5 років завод можна зробити прибутковим.

Втім, не все так гладко. Хоча місцеві правоохоронні органи поки утримуються від коментарів щодо ситуації на заводі - ГоловКРУ свої висновки вже зробило. Про це йдеться на його офіційному сайті. Зазначено: у процедурі реорганізації як ремзаводу, так і одеського металообробного є суттєві недоліки. Наприклад, функції ДП “Інвестжитло” взагалі не пов’язані з основними видами їх діяльності, а пов'язані з реалізацією майна.

А при цьому виникає загроза втрати земель оборони. А вони, до слова, знаходяться у центрі Рівного і коштують чимало…