То чия мова древніша і чия від якої заснована?

Час та місце: Квітень 2014

То чия мова древніша і чия від якої заснована?

Зараз ми нерідко чуємо різні дивні вислови і зі сходу власної країни і з північного сходу від «дружнього» «старшого брата» стосовно української мови. І що це якийсь діалект, і що це мова, якою майже не користуються, і що навіть взагалі нема такої мови. Жителям України чути це не просто дивно, а дуже дивно і навіть образливо.

Тому коротенький але красномовний факт. Почитайте народні варіанти одного з найпоширеніших імен – ІВАН ( і різних похідних від нього). В українській мові 35(!) варіантів, а в російській – лише 22. Може тому, що наша українська мова і древніша та й ще й багатша? Для мене відповідь однозначна – це саме так і є!

Украинский (Українська)

м. Іван, церк. Iоан, уменьшительные - Іванко, Іванонько, Іваночко, Іваненько, Іванечко, Іванець, Іваник, Іванчик, Іваночок, Іванцьо, Іванько, Іваньо, Іванунь, Івануньо, Івась, Івасько, Івасенько, Івасечко, Івасик, Івасьо, Івасюнь, Івасюненько, Івасюнечко, Івасюньо, Івашко, Івашенько, Івашечко, Ваня, Ванько, Ванцьо, Ваньо, Ванюсьо, Ванюша, Ванюшко, Ванюшка (35 варіантів)

ж. Іванна, церк. Іоанна, уменьшительные - Іваннонька, Іванночка, Іванка, Іванця

м. Ян, уменьшительные - Янко, Янцьо, Ясь, Ясько

ж. Яна, уменьшительные - Янка, Янонька, Яночка, Януся, Янця

Формы в русском языке ( П.):

Иван: Ваня, Ванюха, Ванюша, Ванюшка, Ванюра, Ванюся, Ванюта, Ванютка, Ванята, Ванятка, Иванка, Иванко, Иваня, Иванюха, Иванюша, Ивася, Ивасик, Иваха, Иваша, Иша, Ишута, Ива (22 варіанти)

Иванна: Иванка, Ваня, Ива (почти не используются)

Ян: Яня, Яник

Яна: Янка, Яночка, Яня

Івасик Іваненко.



pic



pic