На Рівненщині побільшало героїв. У День Незалежності ним став Ігор Пасічник – ректор Національного науково-дослідного університету "Острозька академія”. Нагороду йому особисто вручив глава держави. Новоспечений Герой не лише відродив свого часу найдавніший виш Східної Європи, а й зробив його одним з найкращих у світі. Він - видатний науковець, зразковий сім’янин і просто український патріот, який каже, що далекого 1994-го на відродження колиски української освіти його благословив сам Господь.

Душа моя, виконуй ту роботу, Що перед внуком виправдає нас, Відкинувши всю зверхню позолоту, у вічності купуй безсмертя час...

Чотири тільки рядочки, але скільки там! Там практично весь життєпис людини.

Для ректора Національного університету "Острозька академія” Ігоря Пасічника ці слова Шекспіра – життєвий дороговказ. Йому точно не буде соромно перед онуками адже він зробив те, за що інші б і не взялись. У далекому 1994-му році майбутній ректор, який тільки став доктором наук, приїхав у Богом забуте містечко Острог. Тоді тут майже нічого не було, окрім обласного психоневрологічного диспансеру, а фразу "Тобі пора до Острога" на Рівне нщині сприймали як образу.

Ігор Пасічник пригадує: це були жахливі часи, суцільна руїна, а Острозька академія нагадувала фортецю після війни: самі голі стіни й захаращенні приміщення. У таких умовах він починав відроджувати колиску української освіти.

Відродження Острозької академії почалося з віри, віри у те, що все вдасться. Ігор Пасічник говорить: тут не обійшлося без Господнього благословення, адже 14 років тому над його ідеєю більшість колег сміялись, а деякі скептики взагалі називали божевільним. Та він на це не зважав і досить швидко зумів зібрати навколо себе команду однодумців, яких підбирав за біблійним принципом.

Василь Жуковський – один з найближчих соратників Ігоря Пасічника, якого називає своїм вчителем. 14 років тому вони разом починали відродження "Острозької академії”. Щоб набрати перших абітурієнтів, двоє окрилених ідеєю чоловіків поїхали до Рівного розклеювати на стовпах оголошення.

Бажання працювати Ігор Пасічник не втратив і понині. За 14 років він жодного разу не був у відпустці, а його підлеглі дивуються: звідки у вже немолодого чоловіка стільки енергії.

Зараз Острозька академія – навчальний заклад з понад 400-літною історією, це один з найкращих університетів в Україні, співпрацювати з ним мріє чи не кожен виш Європи. Досягти такого успіху всього за 14 років, вважає Ігор Пасічник, вдалося невтомною працею, вірою і допомогою родини, яка для ректора – найбільша цінність у житті. У нього дві доньки. Старша, Наталка, – відома піаністка у Швеції, молодша, Ольга, – примадонна Варшавської опери. І хоча вони вже давно живуть за кордоном, українського громадянства не змінили, - з гордістю говорить Ігор Пасічник. Для нього Україна – це не просто слово. Він живе для неї і вірить, що українською державою українці будуть пишатися.