Кожних 5 хвилин в українця стається інсульт. Кожних 15 - від цієї недуги людина помирає. Невтішна статистика і з інфарктом міокарда. В Рівному, як і загалом в Україні, смертність від серцево-судинних захворювань на першому місці. Як попередити виникнення цих недуг та вберегти себе чи близьких?

Інсульт не самостійна хвороба. Найчастіше він виникає, якщо людина страждає від церебрального атеросклерозу, артеріальної гіпертензії або їх поєднання, - запевняють медики. Про наближення інсульту свідчать так звані попереджувальні сигнали, ігнорувати які не можна.

Затягувати із зверненням до лікаря не варто, адже головним фактором ризику при цій хворобі стає втрачений час. Не варто чекати, що переболить і в випадку іншої серцево-судинної недуги - інфаркту міокарду. Щороку у Рівному реєструють від 340 до 360 пацієнтів, яким ставлять діагноз інфаркт.

Омолодження серцево-судинних захворювань часто пов'язане із нераціональним харчуванням, малорухливістю та шкідливими звичками. Пацієнтам, які вже мають серцево-судинні патології необхідно систематично відвідувати лікаря. Це ж стосується здорових чоловіків після сорока років та жінок після п'ятидесяти.

А ще говорять медики, необхідно перебудувати психологію людини. Адже часто пацієнти шкодують кошти на обстеження. Яке у багатьох випадках може врятувати життя. До прикладу, тести з дозованим фізичним навантаженням і коронографія дають лікарю чітку картинку, а от відома усім кардіограма несе в собі лише 10-20 відсотків інформації про серцево-судинне захворювання.