Сьогодні - Всесвітній день здоров'я. Однак, українцям відзначати особливо нічого. Статистика медиків невтішна: рівень здоров'я наших співвітчизників надзвичайно низький. Вкотре це підтвердило і традиційне безкоштовне медичне обстеження, яке щороку організовують у Рівному. Цього разу скористатися можливістю можна було у Центрі первинної медико-санітарної допомоги "Ювілейний".

Рівнянка Лідія, як і чимало інших жителів Рівного, у понеділок вранці вирушила у Центр первинної медико-санітарної допомоги "Ювілейний". Тут з нагоди Всесвітнього дня здоров'я усі охочі могли виміряти тиск, здати аналіз на рівень глюкози у крові, пройти обстеження щитовидної залози та проконсультуватися у вузьких спеціалістів. Лідія каже: хоч має вдома апарат для вимірювання тиску, вирішила проконтролювати себе у медичному закладі.

За словами медиків, нині захворювання значно помолодшали. Все частіше з серцево-судинними проблемами звертаються молоді люді. А при нормальному тиску 120 на 80 все частіше у більшої кількості рівнян фіксують гіпертонію.

Загалом, кажуть медики, попри те, що у світі існує понад півтисячі визначень здоров'я, учені всього світу навчилися його вимірювати. Роблять це за методикою професора Апанасенка за допомогою спеціальної комп'ютерної програми. У неї окрім іншого вносять ріст, масу тіла, динамометрію, життєву ємкість легень людини. За цими показниками визначають у балах рівень здоров'я. Низький рівень здоров'я - це 3 і нижче балів, а високий - понад 16.

За словами медиків, здоров'я людини залежить від кількох основних факторів. Серед них раціональне харчування, рухова активність, психічне здоров'я та сексуальна культура. А от левову частку займає все ж здоровий спосіб життя. Саме цьому у першу чергу й варто вчити з дитинства, переконують медики.