Здається, страх перед небезпекою збройного нападу відійшов у рівнян на другий план. Переглянувши у мережі перелік сховищ та укриттів, більшість заспокоїлася. Перевірити готовність таких сховищ до прийому тимчасових мешканців, вирішили рятувальники.

У студентів Рівне нського державного гуманітарного університету звичайна лекція. От тільки читають її рятувальники. Навчальний процес перериває оголошення.

Евакуюють студентів у спеціальне сховище. На варті вже ланка обслуговування. Саме ці хлопці упродовж року вивчають теоретичну частину, а раз у рік на практиці перевіряють, як воно - практично забезпечувати діяльність сховища. Щойно студенти опиняються всередині, двері ретельно зачиняють.

Не лише розмістити, а й організувати життєзабезпечення тих, хто заховався від радіологічної небезпеки, можуть ці хлопці. Наприклад, Андрій Ковальський знає, як забезпечити сховище чистим повітрям.

За умови радіаційного забруднення таке сховище може прихистити на дві доби. Для перебування тут є все - двоповерхові ліжка, лавки, санвузол, протигази, медзасоби. Взагалі в області знаходиться понад півтори тисячі захисних споруд. Щоправда, їх стан далеко не найкращий, кажуть рятувальники. Більше половини з них не готові прийняти людей у випадку небезпеки.

Лише в обласному центрі налічується 94 сховища та 105 протирадіаційних укриттів. Говорити про те, що усі вони можуть прийняти мешканців - не можна. Неготових виконувати свої основні задачі у місті відсотків 40. Деякі навіть затоплені ґрунтовими водами. Усе через відсутність фінансування на їх утримання.

За словами спеціалістів, у випадку небезпеки містяни можуть "укритися" у спорудах подвійного призначення. Нині вони більше відомі, як підземні торгові центри.