Ріпак - знову в ціні. Бізнес на цій жовтій рослині рясно розцвітає. На Рівненщині понад 30 тисяч гектарів вже зайняті цією культурою. І це не межа - прогнозують сільгоспвиробники. Олія, біопаливо, корм для худоби та добрива - такі можливості українського ріпака вже оцінили за кордоном. Туди переважно і везуть на переробку. Україна ж поки залишається лише сировинною базою.

Ще років з 20 тому ріпак був мало не екзотичною культурою. А нині набуває все більшої популярності. Особливо після того, як з перших великих площ господарі отримули значний прибуток. Фахівці розповідають нині ціна ріпаку вдвічі перевищує вартість зерна, а затрати на вирощування однакові. Саме тому посіви цієї олійної культури на Рівне нщині невпинно зростають.

Про біопаливо з ріпаку фахівці говорять не один рік. Проте все впирається у нестачу коштів для запуску виробництва. Фермери пояснюють без інвесторів на одних амбіціях виготовляти екологічно чистого пальне не вдасться. Тому нині ріпак вигідніше продавати, особливо закордон.

Цього року на Рівне нщині фермери планують зібрати до ста тонн ріпаку, звичайно, якщо погода не підведе. Пояснюють за дощу та сильного вітру колоски ріпаку висихають та обсипаються. Тому з пересторогою чекають настання жнив.