У Рівному починають відзначати 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Місцеві бібліотекарі підійшли до питання нестандартно і вирішили показати рівнянам шевченківські місця у їх рідному місті. І хоча насправді нога Генія не ступала на територію обласного центру, творчих бібліотекарів це не зупинило.

Цей фільм створюють зовсім не імениті режисери та оператори. Над ним працюють рівненські бібліотекарі. Матеріали збирали у всесвітній мережі, дещо знімали самі. Кажуть: фільм розкаже рівнянам про вшанування великого Кобзаря у їх рідному місті. І хоч робота для бібліотекарів зовсім невластива, монтують стрічку натхненно.

Фільм та буклет про місця вшанування Тараса Шевченка у Рівному презентуватимуть вже днями. Визначити десять позицій допомогли архівні матеріали та преса. Бібліотекарі кажуть: про деякі місця і самі не знали. Наприклад, про пам'ятний знак, який встановили у 1999 році за власний кошт мешканці Басового Кута. Інший знаходиться у самісінькому центрі міста.

Знайшлося у ньому місце і єдиному в області лауреату Шевченківської премії, і традиційній акції "Весна починається з Шевченка". Усіх їх працівники бібліотеки внесли на спеціальну інтерактивну карту, яку розмітили на сайті бібліотеки. У процесі роботи задумали видати ще й закладку з основними датами життя і творчості Тараса Шевченка.

Фільм, буклет та закладку у подальшому планують поширити у школах Рівного. А також розмістити на сайті бібліотеки. Аби кожен охочий міг дізнатися про те, як шанують Шевченка у Рівному.