Невмирущий Шевченко може зупинити кровопролиття в Україні. На це сподіваються у Національному університеті «Острозька академія». ДО 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка в університеті розпочали акцію світового значення – безперервне читання поезії генія українського народу. У такий спосіб мріяли потрапити до книги рекордів Гіннеса у розділі «Найдовший естафетний марафон читання». Однак через жахливі події від встановлення рекорду відмовились, та марафон все ж продовжили.

Старт поетичного марафону приурочили до буремних подій сьогодення. В університеті впевнені двадцятиденне читання поезії Кобзаря з трансляцією у світовій мережі змінить світогляд суспільства.

Читатимуть Кобзаря 18 днів поспіль. Організатори кажуть нині у книзі рекордів Гіннеса з подібною акцією записані бразильці, вони читали поезію 17 днів. В Острозькій академії планували побити цей рекорд. Особливих вимог до учасників не висували. Головне мати бажання.

Студент п’ятого курсу Дмитро Зінчук в акції став другим читцем. Каже Шевченка у його родині читали завжди. Тому ще з дитинства пам’ятає «Садок вишневий коло хати». Цього дня йому випала честь розпочинати поетичний марафон.

Організатори кажуть учасники читатимуть твори по годині. За усім дійством стежать стюарти, та й сам процес усі охочі можуть спостерігати в Інтернеті. До участі в марафоні запросили найвидатніших культурних, громадських, політичних діячів та засоби масової інформації. Триватиме найдовший естафетний марафон читання творів Тараса Шевченка до 9 березня. Однак із подіями які відбулися в Україні від встановлення рекорду відмовились, і разом із Кобзарем почали читати Біблію.