У більшості з них немає облич, проте всі вони мають душу. А ще, авторські ляльки рівненської майстрині Ірини Зайцевої мають справжні імена та цілі історії свого виникнення. Познайомитися із ними особисто відтепер можуть усі охочі. Виставка авторських ляльок Ірини Зайцевої відкрилася в обласній бібліотеці.

Ганусі, Різдвяниці, Масляниці, Василини, Полісянки, Полтавки. Усіх цих ляльок неможливо перелічити, втім кожна має власне ім'я та історію. Усі вони зроблені власноруч Іриною Зайцевою за народними традиціями ляльок-мотанок. Здебільшого ляльки майстрині жіночої статі, втім віднедавна почалися з'являтися і чоловіки в їх компанії.

На виготовлення однієї ляльки без авторської вишивки майстриня витрачає близько доби. У своїй роботі використовує природні матеріали та народні мотиви.

На виставці представлено близько пів сотні робіт. Тут є не лише ляльки майстрині, але її учнів. Взагалі, стверджує Ірина Зайцева процес виготовлення ляльки не є надто складним, а результат подобається і дітям і дорослим.

Авторські ляльки Ірини Зайцевої знаходяться у багатьох приватних колекціях. А її найвідоміша Василина -заввишки метр шістдесят - занесена до Книги рекордів України як найбільша народна лялька.