Дорослі хвороби у дітей. Щороку лікарі фіксують збільшення онкозахворювань у маленьких пацієнтів притаманні саме дорослим. І вилікувати діток значно важче та дорожче. Водночас влада щороку виділяє більше коштів на закупівлю ліків та апаратури в онкологічні відділення. Перевірити, чого саме бракує в онкогематології Рівненської обласної дитячої лікарні приїхав уповноважений з прав дитини Юрій Павленко. Столичний гість також провів урок у 8-ій школі та відвідав навчально-реабілітаційний центр в селі Ясениничі.

Свій перший день народження за 2 тижні 11-місячна Олександра відзначить у лікарняних стінах відділення онкогематології. Дівчинка чекає на складну операцію з трансплантації кісткового мозку. А донором для цієї крихітки стане рідна сестричка.

В Україні можливі трансплантації лише від рідних донорів. Від чужих не дозволяє закон. Уповноважений Президента з прав дитини сподівається, що ситуація зміниться. Наступного року відкриють новий корпус лікарні ОХМАДИТ і операції вартістю 100-200 тисяч євро робитимуть у рідній країні.

Нині лікування онкохворих дітей на 70% забезпечує держава. Крім коштів на ліки сім'ям з хворими на рак дітьми потрібна ще й соціальна допомога, каже чиновник. Часто батьки змушені звільнятися з роботи, аби постійно перебувати з дитиною в лікарні.

Обласному ж відділенню онкогематології необхідно більше площі, аби створити одномісні палати для маленьких пацієнтів.

Забезпечити на 100% усім необхідним за рахунок центрального і міського бюджетів сімей з онкохворими дітьми - таке завдання ставить перед міністерством охорони здоров'я президент. Щоб батьки, обтяжені хворобою дитини, витрачали час на турботу про неї, а не на пошук грошей.