Заступник міського голови Рівного з питань економіки Сергій Васильчук 15 травня в прямому ефірі "Телепресклубу" на "Рівне 1" розповів про головні проблеми, над якими працюватиме міська влада Рівного. Ведучий - Віталій Голубєв.

Розпочалося обговорення із найболючішого на думку рівнян, які додзвонилися у студію, питання — зі стану доріг у Рівному.
— Дороги у Рівному, порівнюючи з дорогами у інших обласних центрах, у набагато кращому стані, - зазначив Сергій Васильчук. - Так, є проблеми з асфальтним покриттям другорядних вулиць, дворовими територіями. Уперше у бюджеті передбачили значну суму коштів на вирішення цих проблем. На обслуговування й ремонт доріг заклали майже 13 мільйонів гривень, і на ремонт дворових територій - 1 мільйон гривень. Через затяжну весну та дощі не змогли своєчасно розпочати роботи. Але ремонти уже йдуть активно, і найближчим часом стан доріг у Рівному покращиться. Запланували цьогоріч розширення проїжджої частини від перехрестя вулиць Соборної, Чорновола й Міцкевича до вулиці Шопена. На ці роботи виділили 400 тисяч гривень. Також думаємо над розвантаженням міських вулиць від транспортного потоку, місту потрібна нова об'їзна дорога. Також є ідея будувати багаторівневі транспортні розв'язки та запровадити односторонній рух.

Чиновники шукатимуть компроміс із перевізниками
Не байдужі рівняни й до питання вартості проїзду містом у маршрутних таксі, адже різке підвищення тарифу відчутно вдарить по гаманцях. Заступник міського голови рішуче налаштований вступити у діалог з перевізниками та шукати компромісу, щоби зрівняти інтереси і пасажирів, і перевізників.
— Був час, дуже важкий час, коли розвалилися автопарки, а завдяки приватним перевізникам, їхній ініціативі, вдалося вирішити проблеми з транспортним сполученням, - наголосив Сергій Васильчук. - На сьогоднішній день питання підняття вартості тарифу можна вирішити лише діалогом. Або ставитимемо ультиматуми один одному, або продуктивні, економічні і послідовні розрахунки. Міська влада вела, веде й буде надалі вести діалог з усіма, щоби знайти компромісні рішення. З перевізниками особисто ще не спілкувався, вивчав ті обґрунтування, які надали: вони хочуть, щоб вартість проїзду до 22.00 була півтори гривні, а з 22.00 — дві гривні. Також маємо дослідження Антимонопольного комітету. На мою думку потрібно шукати компроміс, і робити так, аби не було різкого підняття цін. Ми розуміємо, що тарифи не переглядалися уже кілька років, а вартість пального, запчастин, заробітна плата - збільшилися. Якщо порівнювати площу Рівного із сусідніми містами: Тернополем, Хмельницьким, то вона не більша. У наших сусідів проїзд по місту коштує 1,25 гривні. На моє переконання не варто впроваджувати диференційований тариф, але якщо на те пішло, то можна зробити після 22.00 — дві гривні, а у час пік — 50 копійок! І таким чином врегулюємо питання перевезення пасажирів. Зазначу, що сьогодні ведуться роботи з розвитку тролейбусних маршрутів, зокрема, по закільцюванню мікрорайону "Північний". На закупівлю трьох нових тролейбусів цьогоріч у міському бюджеті передбачено 1 мільйон 700 тисяч гривень, сподіваємося, що така ж сума субвенцією надійде із Держбюджету.

На мережі теплопідприємств — 100 мільйонів
Планують міські чиновники також оновити покриття майдану Незалежності. Шість тисяч квадратних метрів викладуть бруківкою.
— Цьогоріч виділили 500 тисяч гривень із міського бюджету і 500 тисяч гривень передбачила обласна влада на реконструкцію майдану Незалежності. Сама програма ремонту майдану потребує часу і значних коштів, — зазначив заступник міського голови. — Потрібно викласти сучасною бруківкою приблизно 6 тисяч квадратних метрів покриття. Вартість такого ремонту — 6 мільйонів гривень. Думаю, спільними зусиллями ми віднайдемо кошти на ремонт майдану. Значних капіталовкладень потребують теплопостачальні підприємства. Що стосується гарячої води, то до міста "Комуненергія" перейшла два роки тому, жодної копійки з обласного бюджету та й інших фондів фінансування на розвиток підприємства не надійшло. Приблизно 8 мільйонів гривень державних та міських коштів торік надали на ремонт котельні Київська, 6 та ремонт теплотрас. Цьогоріч не менше 8 мільйонів гривень ми направимо на реконструкцію систем опалення. Завдання міської влади знайти можливості, щоби забезпечити усіх рівнян гарячою водою. Сьогодні існує лише одна проблема — оплата спожитих послуг. Якщо споживачі вчасно розраховуватимуться за послуги, то й вода буде. Щоб замінити застарілі мережі, потрібно п'ять років, та й коштуватиме оновлення не менше 100 мільйонів гривень.

У будівництво вкладають серйозні кошти
— Найбільше на сьогоднішній день вкладають кошти у будівництво та виробництво. Це два показники, які вказують на те, що люди починають жити краще. От, наприклад, у 2005 році ми здали 28 тисяч квадратних метрів житла, а у 2007 році — 83,5 тисячі квадратних метрів, — зауважив Сергій Васильчук, характеризуючи нинішній інвестиційний клімат у Рівному. —
Розповідає заступник міського голови й про ті заходи, які вживає влада, щоби малий та середній бізнес розвивався. А ще про ті плани, які сьогодні на реальність іще не перетворилися:
— Міська влада розробила програму підтримки підприємців, а також інвестиційну програму. Співпрацюємо з різними фондами. Відсоток надходжень у міський бюджет від малого та середнього бізнесу - досить суттєвий: 40 відсотків. У Луцьку, Житомирі, Тернополі цей відсоток значно менший, у Хмельницькому — вищий ніж у Рівному через роботу ринків. Основна проблема малого та середнього бізнесу така, що він затиснений у законодавчі та податкові рамки. З іншого боку, не усі знають свої права і можуть донести свою ідею до тих, від кого залежать: до банків, інвесторів. Ми навчаємо підприємців цього, спілкуємося з ними. Щоби малий та середній бізнес розквітав, потрібно змінити податкову систему, дозвільну систему. На жаль, досі у місті не реалізовані плани, щоб Рівне стало цікавішим: не збудували спортивного комплексу, льодового палацу, але ми робимо усе можливе, щоби рівняни комфортно почувалися, любили та пишалися містом.