На свято Покрови на одній з центральних будівель Рівного місцева Просвіта встановила анотаційну дошку памяті найвизначнішої постаті милосердя в період німецької окупації у Рівному Хариті Кононенко.

Лише мить і біле полотно злітає зі стіни будинку, в якому за часів війни у РІвному знаходився Червоний Хрест. Тоді його комітет олочювала Харитя Кононенко. Нині ж її обличчя дивиться на рівнян із пам'ятної дошки.

Харитю Коненко цінували її поплічники за велику гуманність та невтомність. Вона була доброю жінкою, яка помагала людям, втім і це не вберегло її від зради та провокацій.

15 жовтня 1943 року її розстріляли разом із іншими представниками української інтелігенції. А тіло спалили. Тому сьогодні, 70 років потому, аби вшанувати її пам'ять місцева Просвіта разом із представниками влади відкрила пам'ятну дошку з ім'ям гідної представниці Українського народу.

Просвітяни сподіваються, що сучасне покоління рівнян знатиме більше про Харитю Кононенко, історія життя якої вже увійшла до циклу "12 історій про УПА" - проекту міської влади, що був присвячений 70-річчю створення Української Повстанської Армії. А тих, кому і досі болить доля закатованих у рівненській в'язниці людей, просвітяни закликають у вівторок приєднатися до пікетування торгівельного центру, збудованого на місці загибелі тисяч патріотів.