У четвер, 28 травня, міський голова Рівного Володимир Хомко став гостем програми "На часі", що виходить в ефір на Першому місцевому.

Віталій Голубєв (В.Г.) – Доброго вечора. Володимире Євгеновичу, вже п’ять місяців ви перебуваєте на посаді міського голови Рівного. Не питатиму, що вам вдалося за ці п’ять місяців. Що не вдалося?

Володимир Хомко (В.Х.) – Напевно, нічого несподіваного не скажу. Найбільшою проблемою залишається теплопостачання, не так самі підприємства, технічний стан, як борги – 111 мільйонів гривень. Поки що рецепта, що робити з таким боргом, немає. Віддати його за рахунок міста неможливо, шукаємо способи. Не хочу їх розголошувати – не через те, що це якась таємниця, а через те, що не хочу наперед бути голослівним.

В.Г. – А взагалі підготовка до опалювального сезону напевно вже влітку почнеться, тобто незабаром?

В.Х. – Вона вже почалася, з того часу, як відключили тепло. Часу дуже мало, 15 жовтня не за горами.

В.Г. – Можливо, така тривала підготовка дасть можливість, щоб цього року не було таких зривів як торік, коли опалювальний сезон почався із запізненням?

В.Х. – Я дуже сподіваюся на це. Ми робимо усе, щоб такого не було, але ще раз кажу: коли зробимо, тоді поділимося з мешканцями.

В.Г. – А що робити з теплопостачальними підприємствами, ви вже визначилися?

В.Х. – Є кілька ідей, але знов-таки – не хотів би бути голослівним. Ведемо переговори. Борг шалений!

В.Г. – Отже, ситуація дуже складна і немає якогось однозначного рішення?

В.Х. – Є кілька напрямків, у яких ми зараз працюємо. Один із них – приватний інвестор. Якщо переговори будуть вдалими, то, можливо, питання частково відпаде. Ми не маємо на меті передавати інвестору всю інфраструктуру, але ось “Комуненергію”, там, де найбільше боргів накопичилося і те підприємство, де немає власної інфраструктури, ми погодились би передати в оренду, концесію чи управління.

В.Г. – А немає небезпеки, що якщо передати це підприємство у приватні руки, то місто не зможе впливати на те, щоб люди не мерзли?

В.Х. – Якраз “Комуненергія” не має нічого власного, вона все орендує в “Теплотранссервісу”. Тут немає чим ризикувати – тільки боргами. Інша справа, що інвестор не дуже хоче йти на це. Я думаю, що це буде тема окремої нашої передачі. І я вам обіцяю, що ексклюзивне право розповісти про це буде у “Рівне 1”.

В.Г. – Якщо проблема теплопостачання найбільше хвилює людей взимку, восени, то стан доріг актуальний будь-якої пори року. Я знаю, що цими днями розпочинається ремонт багатостраждальної вулиці Макарова. Мабуть, багатьом рівнянам, автомобілістам цікаво, чому з таким запізненням це відбулося, адже давно анонсували, обіцяли, що ось-ось розпочнеться весна і тоді... Яка ситуація зараз?

В.Х. – Дві причини було. Перша потрібно було провести тендери, тому що йдеться про велику суму коштів – більше мільйона. А друга – коли почали ремонтувати вулицю, зіштовхнулися ще з однією проблемою. Макарова побудована з відхиленням від будь-яких існуючих норм, і в неї немає підготовки. Тобто свого часу асфальт поклали просто на чорнозем, у полі. Той, хто їздить вулицею Макарова, бачить, що ми мусимо знімати тепер все це полотно, робити відсипку піском, щебенем і тоді тільки асфальтувати. Інакше все це розлетиться після першого проїзду автомобіля. Ми робимо так, як воно мало б бути зроблене багато років тому.

В.Г. – І скільки триватимуть ці роботи?

В.Х. – Я думаю, що близько місяця. Зараз об'їзд зроблено по одній стороні дороги, але хочемо зробити так, щоб більше туди не повертатися. До речі, зауважу, що паралельно з вулицею Макарова починаємо ремонт вулиці Корольова. Хто проїжджав – бачив, що там не кращий стан. Із першого червня розпочнеться фінансування. Міняємо бордюри, міняємо асфальт – повністю відновлюємо вулицю Корольова.

В.Г. – Напередодні нашого ефіру на сайті Першого місцевого ми проанонсували можливість задати питання міському голові. І до нас надійшло чимало запитань. Ми обіцяли глядачам, що найцікавіші, найгостріші прозвучать сьогодні в ефірі. І одразу перше запитання від інтернет-користувачів. Рівнянин Сергій цікавиться: "Пане мер, вулиці міста вже більш-менш заасфальтовані і відремонтовані після зими. А ось чи будуть ремонтуватись дороги біля багатоповерхових будинків? Зокрема, цікавить ситуація по Шухевича, 18". І одразу ж у продовження питання доріг рівнянин Микола Борович питає: "Яка буде ситуація з проїздом вулицею Соборною? Чому прості люди та бізнесмени повинні палити бензин та витрачати час, об'їжджаючи центр, а в цей час через центр то у магазин, то на ринок роз'їжджають панночки в дорогих авто". Прокоментуйте це, будь ласка.

В.Х. – Розпочнемо з першого питання. Що стосується дворових проїздів, то будемо асфальтувати. Навряд чи ситуація буде ідеальною, але буде кращою – це сто відсотків. Адже закладені кошти і на асфальтування дворових проїздів. Користуючись нагодою, хочу повідомити, що у мене було спілкування з мешканцями Шухевича, 18, і я пообіцяв цим людям, що ми зустрінемося у них у дворі. Там є проблема ще й з дитячим майданчиком, з дворовим проїздом, в'їздом у двір біля арки...

В.Г. – І, здається, з теплопостачанням?

В.Х. – Так, справді. Але не так з теплопостачанням, як із тепловим лічильником. Взагалі нарікань на облік тепла у місті дуже багато, і я беру це під свій контроль. Поставлено завдання пану Сергійчуку до початку опалювального сезону зі всіма користувачами владнати проблему теплових лічильників.

В.Г. – А може бути ситуація, що поставили лічильник в будинку і люди стали більше платити за тепло, ніж без нього? І вони, природно, сумніваються.

В.Х. – По-перше, ми зробимо так, щоб люди були впевнені, що лічильник показує правильно. Пан Сергійчук нещодавно давав коментарі, я читав ці коментарі і погоджуюсь з ним, що лічильник не економить тепло, він лише констатує скільки спожито. Якщо будинок без вікон, без дверей, не утеплений, то очевидно, що споживання тепла буде більшим. Лічильник тепла стимулює утеплити будинок. Ми будемо слідкувати за тим, щоб і ЖЕКи працювали в цьому напрямку. Навряд чи нам вдасться утеплити панельні будинки. Хоча один пілотний проект ми плануємо втілити в місті: утеплити панельний будинок і подивитися, що з цього вийде.

В.Г. – А вже визначились, який це буде будинок?

В.Х. – Ні, це буде пілотний проект і ми працюємо над цим. Мова йде не про фінансування з міського бюджету, тому й не ми будемо визначатись. Ми лише запропонуємо кілька варіантів.

В.Г. – Стосовно дворових територій хочу уточнити. Цього року робота буде продовжуватися?

В.Х. – Буде. Вона й зараз ведеться. Не у всіх будинках, але ведеться. Просто всі сили міського ШЕУ було кинуто на те, щоб відновити проїзд по дорогах. бо після зими – і як автомобіліст сам це розумію – їздити по цих дорогах було просто неможливо. Зараз кілька таких важливих робіт у нас ведеться в місті: Макарова, Корольова, ще деякі вулиці. І як тільки вийдемо звідти, одразу підемо по дворових проїздах. Це не буде взимку, це буде влітку.

В.Г. – Друге запитання було стосовно проїзду вулицею Соборною. Була креативна ідея голови бюджетної комісії Рівне ради Сергія Паладійчука брати гроші за проїзд Соборною. Що ви думаєте з цього приводу?

В.Х – Я не дуже підтримую цю ідею, але коли ми з головою обласної адміністрації побували у Швеції, в Стокгольмі, то побачили, що це спокійно все робиться. Кожний заїзд у місто оплачується. Так що нічого тут такого немає. Я думаю, що ми відмінимо на наступний рік дозволи на проїзд центром, щоб не було нарікань і підозр, що ми ці дозволи комусь не тому даємо.

В.Г. – І що тоді буде?

В.Х. – А тоді якщо депутати проголосують і обґрунтують це юридично, буде платний проїзд по місту, а гроші йтимуть до міської скарбниці.

В.Г. – По всьому місту?

В.Х. – Ні, лише по тих місцях, які найбільше перевантажені. А ці кошти витратимо на те, щоб покращити рух в інших місцях. Нещодавно ми проводили нараду за участю ДАІ. Так ось, нам треба близько 900 знаків поставити у місті Рівному, щоб налагодити рух. 900 знаків! Роками не ставилися. Крім того, треба розширювати вулиці. Зараз ми почали встановлювати світлофор на виїзді з вулиці Котляревського для "швидкої допомоги". Так, щоб встановити там світлофор, вартість із 90 тисяч гривень виросла вже майже до 300 тисяч. Треба розширювати дорогу між вулицями Котляревського і Степана Бандери – зі зрізуванням дерев тощо, бо інакше неможливо налагодити нормальний рух. Ці світлофори, які на Котляревського і на Степана Бандери, повинні працювати синхронно, є так звана "зелена хвиля". Інакше це зробити неможливо. І воно чіпляє, чіпляє й чіпляє за собою... Усе це будемо робити.

В.Г. – Ось якраз у тему із сайту запитання. Рівнянка Наталія пише: "Я щодня вранці і ввечері вимушена їхати на роботу автомобілем з вулиці Шухевича і до Луцького кільця, тобто по вулиці Млинівській. На цій дорозі щодня затори, які можна порівняти з київськими, майже щодня стаються ДТП. Проїжджа частина вузька, покриття незадовільне, особливо взимку. Прошу Вас підняти питання про можливе будівництво або переобладнання дороги".

В.Х. – Не хотів би забігати наперед, але ми з наступного півріччя плануємо замовити серйозну роботу в нашому місцевому університеті, буде залучено дві кафедри, щоб вони надали пропозиції із впорядкування руху і транспортних розв'язок у Рівному. Там є такий фахівець у цій галузі пан Гайдукевич, який уже мені приносив пропозиції, в тому числі й по цій вулиці. Там треба будувати серйозний перехід над залізницею, інакше це місце не буде розв'язане, як би ми не асфальтували цю вулицю. Це недешево, але після того як буде виконана ця робота будемо проектувати таку річ, в тому числі й на тому напрямку. Якби ця жінка їздила по Степана Бандери, вона б з подивом для себе побачила, що те саме робиться на Степана Бандери. У нас роз'єднане місто на дві частини і лише декілька магістралей з'єднує. Тому треба терміново робити один в районі залізничного переїзду, на вулиці Пересопницькій, а другий – на Князя Володимира. Це справа не завтрашнього дня, а післязавтрашнього, пов'язана з великими коштами. Але в перспективі це буде плануватись.

В.Г. – Ви кажете, що одна проблема тягне за собою іншу. Як міський голова, який порівняно недовго працює на своїй посаді, ви були готові до такої кількості проблем?

В.Х. – До такої – ні, бо я не про всі проблеми знав. Я міг спокійно говорити про воду, водопостачання, мені ближче тепло, комунальні послуги. Ось із транспортом не був пов'язаний, а зараз, коли зіштовхнувся, дослідив ці питання, то очевидно, що їх набагато більше, ніж я собі уявляв.

В.Г. – Мабуть, проблема безпритульних собак у місті теж не була вам настільки знайома. Останнім часом дискусії точаться, що робити з собаками. З одного боку, є громадські організації, з іншого – комунальні служби. Отже, як ця проблема буде вирішуватись?

В.Х. – Насправді найважливішою, вирішальною має бути позиція рівнян. Ми зараз підготували анкету, і я хотів би запитати рівнян, що вони думають з цього приводу. Як скажуть – так і будемо робити, я ж на службі у рівнян. Це будуть робити соціологічні служби, адже це не так просто, не кожен може зібрати і опрацювати ці відповіді. Ми знайшли певний консенсус із громадською організацією. У мене була пані Луцюк зі своєю колегою. Моїм розпорядженням створено робочу групу, до якої увійшли і вони. Ми зараз будемо шукати притулок, а це не так просто, бо є дуже великі санітарні вимоги – відстань між будинками і притулком і таке інше.

В.Г. – Тобто, місце потрібно знайти?

В.Х. – Безумовно. Земля є, але не кожна ділянка землі відповідає тим умовам. Позиція з громадськими організаціями у нас розходиться ось у чому. Їхня позиція така: вони хочуть, щоб ми цих собак збирали по місту, щепили, стерилізували і випускали в місто. Я категорично проти такого. Тому буде це все віддано на розсуд рівнян. Я за те, щоб собаки утримувались у притулку якийсь час, будуть ними займатись якісь волонтери, люди, які хочуть допомогти. Але якщо там буде перенасичення – будемо усипляти. Не дозволяє моя душа прийняти таке рішення, щоб випускати собак назад у місто. Я не категоричний у цій ситуації, ще раз кажу: як скажуть рівняни, так і будемо робити. Я за те, щоб безпритульних собак у місті не було, якщо не зовсім – бо це в ідеалі, то щоб їх було по мінімуму. Я вважаю, що це моє завдання як міського голови. Я проти жорстокого поводження із собаками, знущань, думаю, що усе це швидше надумано, тому що таких завдань ніхто нікому не давав. Працівники комунальної служби попереджені суворо: якщо я дізнаюся, що було якесь знущання над собаками, людина одразу шукатиме собі роботу в іншому місці. Я думаю, що це така надумана сенсація, яка комусь потрібна. Але щось робити треба – 650 людей покусаних за минулий рік. Це ненормально! З цим щось треба робити і робити вже. Методика, яку пропонує ця громадська організація дає свої результати тільки через п’ять років. Якщо робити так, як вони рекомендують, то на п’ятий рік – принаймні теоретично, зменшиться чисельність безпритульних собак. Але ж ми не можемо чекати п’ять років, погодьтеся.

В.Г. – Наступне запитання із сайту, цікавиться пан Юрій: "Пане голово, у Рівному є масив "Золоті ворота", між вулицею Мірющенка і Новим Двором. Скажіть, будь ласка, коли він буде розбудовуватись? Для чого його віддали у приватні руки?"

В.Х. – Для чого віддали у приватні руки, я сказати не можу. Наскільки я знаю, ця земля була взагалі за межами міста Рівного, це було кілька років тому. Є проект, він узгоджувався зі мною, коли я був директором водоканалу. Ми давали технічні умови на мережі води, каналізації та іншого. Проект гарний, мені подобається. Наскільки я розумію, зараз проблема з інвесторами. Не кожен хоче зараз вкладати в житло. Але я думаю, що проблема вирішиться і він буде забудований. З боку вулиці Новодвірської роботи вже почалися, там вже є котеджі, багатоповерхові будинки. Адже проект передбачає не тільки приватний сектор, але й висотну забудову, супермаркети, кінотеатри. Це гарний мікрорайон.

В.Г. – Там неподалік Басівкутське озеро. Цього року міська влада чимало вклала в облаштування цієї території. З цього приводу два питання. Перше: чи планується ще щось зробити для облаштування Басівкутського пляжу? І друге: Ваш прогноз, чи до кінця літа залишиться щось із того, що було зроблено для людей?

В.Х. – Я за натурою оптиміст, тому думаю, що залишиться. Навіть мій життєвий досвід, зокрема й по водоканалу, мені підказує, що коли на території чисто, люди перестають смітити. Два таких об'єкти ми облаштували – це Пагорб Слави і Басівкутське озеро. І ось буквально два дні тому я спеціально заїжджав на Пагорб Слави – чисто, ніхто не смітить. Там є смітники великі.

В.Г. – А на Басівкутському озері щось планується ще робити?

В.Х. – Тепер щодо озера. Ідея не моя. У мене багато знайомих, друзів мене часто запитували, коли навіть я був не на цій посаді, коли ж на тому озері наведуть порядок. І я вважав своїм обов'язком, як тільки став мером, повернути озеру такий вигляд, який я пам'ятаю ще зі свого дитинства. Є ідеї ще. Знаєте, як кажуть: на мисливця звір біжить. Так і у нас. До мене звернулась громадська організація, яка за свої гроші хоче купити для дітей шість надувних об'єктів – водяні гірки і таке інше, високі, до двох поверхів висотою. Вони готові передати нам їх безкоштовно для встановлення на березі озера, і ми це зробимо вже цього року. А на наступний рік – інше. Ми знайшли нарешті власника недобудованої цегляної споруди біля пляжу і поставимо йому умову: або він добудує там так, як ми хочемо, або ми знайдемо іншого інвестора. Але там має бути заклад харчування, який би працював цілий рік, а на літо відкривав би ще одну свою частину для пляжників. Щоб це було вигідно підприємцю. А за ним, якщо все буде добре, зробити платну частину пляжу, щоб там усе було за вищим стандартом. Якщо це вдасться, то це буде улюбленим місцем відпочинку рівнян, тому що буде кафе, лоток з морозивом, волейбольний майданчик, ми завезли пісок у цьому році, почистили воду. Я думаю, що відпочивати там буде нормально.

В.Г. – Володимире Євгеновичу, у нас залишилась одна хвилина до кінця ефіру, і ще одне питання ми встигаємо задати з сайту. Воно не зовсім типове. Більшість запитань стосувалися комунальних проблем, і це цілком логічно. А тут рівнянка Олена пише: "Скажіть, будь ласка, як можна стати членом Вашої команди?"

В.Х. – Ви знаєте, в основному членами команди ставали якимось таким стихійним способом. Тому що люди приєднувались до мене під час виборів, до виборів, когось я знав раніше, є люди, яких я шукав. Скажімо, по управлінню земельних ресурсів я довго підшуковував людину. Якщо пані Олена спеціаліст у якійсь галузі, яка потрібна для міста, то будь ласка – я чекаю її в себе в кабінеті, візьму її на облік і коли прийде час, вона стане членом цієї команди.

В.Г. – А взагалі ваша команда на сьогодні сформована повністю чи слід очікувати ще кадрових призначень?

В.Х. – Такого ідеалу, щоб вона була сформована, немає ні в кого, але основні вакансії я заповнив. Якщо будуть якісь зміни, то це виключно з тієї причини, що людина якась не буде справлятись. У мене є ще багато претензій до комунальної сфери, до начальників ЖЕКів. Їм важко, я це розумію. Але темп роботи буде високим. Зараз хотілося б підняти заробітну платню двірникам, тому що справді навантаження збільшилось. Я вимагаю, щоб у місті було чисто і це треба мести не раз, не два, а й в суботу, і в неділю. Це теж проблема. В Європі якщо прибрали у п'ятницю, то воно до понеділка чисте. А в нас якщо прибрали в п'ятницю, в суботу до обіду вже нечисте.

В.Г. – На жаль, у нас закінчується ефірний час. Я думаю, ви погодитеся з такою заключною тезою, що вирішити ці та багато інших проблем міста можна тільки спільно, зусиллями з одного боку міської влади, а з іншого – небайдужих рівнян, в тому числі таких, які задавали нам запитання через наш сайт rivne1.tv.

У нас в гостях був міський голова Рівного Володимир Хомко. Ми ще не раз зустрічатимемося у цій студії, і ви матимете можливість поставити свої запитання керівництву міста. А зараз я прощаюся з вами. До нових зустрічей!